Förbigå menyn
Ukrainan lippu liehuu kävelykadulla

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa stöder Ukraina på årsdagen av kriget

Publicerad: 23.2.2024

Sedan Ryssland anföll Ukraina har det förflutit två år 24.2.2024. Vasa stad stöder Ukraina på flera sätt.

I Vasa flaggas det permanent med Ukrainas flagga på gågatan. Vidare hissas Ukrainas flagga lördag 24.4 vid stadshuset och på torget i Vasa.

Föreningen Kalyna, som främjar ukrainsk kultur och traditioner, ordnar på årsdagen evenemanget Tillsammans för Ukraina på torget kl. 16. Vid evenemanget talar bland andra stadsfullmäktiges ordförande Joakim Strand.

Fotoutställningen Ukrainakrigets kalla ansikte, som skildrar Ukrainakrigets första år, visas i Saluhallen i Vasa under februari och mars.

Vasa stad ingick ett samarbetsavtal med den ukrainska staden Cherson i december, och i och med det blev Vasa och Cherson vänorter. Som teman för samarbetet valdes hållbar utveckling, ungdomar, utbildning och vetenskap, kultur och idrott samt stadsförvaltning och demokrati.

Med biljettintäkterna från välgörenhetskonserten får ukrainarna hjälp

Biljettintäkterna från dans- och sångensemblen Gutsulias konsert för en nästan fullsatt sal i Vasa i februari styrs till att bistå ukrainare. Genom välgörenhetskonserten samlades en donationssumma på över tusen euro in och den används nu för biståndsarbete i Ukraina.

-Av de sålda biljetterna donerades 50 gratisbiljetter till ukrainare i Österbotten och resten donerades till föreningen Kalyna, berättar kulturchef Jenni Niemi på Vasa stad.

Föreningen Kalyna levererar hjälp till det av kriget förstörda Ukraina och hjälper de ukrainare som har flytt kriget och anlänt till Finland. Föreningen har även som mål att utöka samarbetet mellan Finland och Ukraina.

-Föreningen har arbetat aktivt i Vasa och var till stor hjälp vid genomförandet av välgörenhetskonserten, säger Niemi.

Även varje Vasabo som köpte en biljett till konserten gjorde samtidigt en god gärning, som man om man vill kan registrera i stadens räknare för Ett år med goda gärningar.

På nätsidan Godagärningar.fi samlas små och stora goda gärningar som Vasaborna gör under ett år.

-I räknaren registrerar vi också de gratisbiljetter som donerats till ukrainare, berättar Niemi.