Förbigå menyn
Miljoona roskapussia -kampanjan kasvoina toimivat Ylen kanavilta tutut Inka Helenius, Anniina Valtonen, Mikko ”Peltsi” Peltola, Kerttu Kotakorpi ja Olli Haapakangas.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vi gör Vasa till Finlands snyggaste stad – kampanjen En miljon soppåsar inspirerar till att samla skräp i omgivningen

Publicerad: 29.3.2023

Uppdaterad: 6.4.2023

Yle ordnar under våren den riksomfattande kampanjen En miljon soppåsar, vars mål är att inspirera människor till att samla in en miljon påsar skräp från omgivningen. Vasa deltar också i kampanjen tillsammans med över 140 städer och kommuner. De insamlade soppåsarna anges på kampanjsajten vid den egna orten. Kom med och gör Vasa till Finlands snyggaste stad!

Kampanjen En miljon soppåsar inleds torsdag 13.4 och pågår två månader fram till 14.6.  De insamlade soppåsarna anges på kampanjsidan svenska.yle.fi/miljonsoppasar, där den insamlade mängden soppåsar kan ses i realtid.

– När snön smälter på våren kommer en stor mängd skräp fram i omgivningen.  Vårt mål är att inspirera människor att samla in en miljon påsar skräp från omgivningen, minska likgiltigheten för nedskräpning och öppna människornas ögon för mängden skräp, berättar kampanjens ansvariga producent Pia Louhivuori i Yles meddelande.

Kampanjen förs tydligt fram i Yles olika kanaler och program.  Vägen till en miljon soppåsar börjar i direktsändning den 13 april kl. 20.00 på Yle TV1 och Yle Arenan. Kampanjens beskyddare är republikens presidents maka, doktor Jenni Haukio.

Bekanta ansikten från Yles kanaler Inka Henelius, Anniina Valtonen, Mikko “Peltsi” Peltola, Kerttu Kotakorpi och Olli Haapakangas deltar i kampanjen.

Räknaren håller koll på mängden insamlade soppåsar i realtid

De insamlade soppåsarna anges i räknaren på sidan svenska.yle.fi/miljonsoppasar vid den ort där soppåsarna har samlats in. Räknaren uppdateras i realtid. Utöver det gemensamma goda är det alltså en riktig tävling mellan orterna i Finland!

I Vasa går man naturligtvis in för att vinna hela tävlingen, såsom i kampanjen I love muovi som ordnades för några år sedan.

– Vi har 16 stora sopkärl runt om i staden, vilka märks ut med tydliga skyltar och töms oftare än vanligt under kampanjen. Vi hoppas att Vasaborna deltar i stora skaror i talkot och att de insamlade soppåsarna förs i första hand till de här sopkärlen. Naturligtvis är också stadens övriga sopkärl i användning på normalt sätt och soppåsarna kan också föras direkt till stadsträdgården, säger ansvariga trädgårdsmästaren Kaj-Erik Grandell.

Grönområdesteamet erbjuder samlarna soppåsar och skräpplockare, som gör det lätt att samla skräp i terrängen. Skräpplockare finns i begränsad mängd och därför önskar vi att de som är intresserade reseverar dem på förhand genom att kontakta grönområdesteamet.  Kontaktuppgifterna finns i slutet av meddelandet.

– Det är vår gemensamma sak att ta hand om omgivningen.  Vi utmanar alla invånare, företag, föreningar och sammanslutningar i området att delta i kampanjen.  Tillsammans ska vi göra Vasa till Finlands snyggaste stad, säger Grandell.

Också Vasa stads anställda uppmuntras till att samla skräp.

– Vi vill föregå med gott exempel genom att erbjuda arbetstagarna en möjlighet att samla skräp också under arbetsdagen i den mån som arbetsuppgiften medger, säger Grandell.

Så här deltar du i kampanjen

  1. Ta med skräpplockare, handskar och en tom påse
  2. Gå ut – ensam eller i grupp
  3. Samla skräp i omgivningen
  4. När soppåsen är full för du skräpet som du samlat in till blandavfallskärlet
  5. Ange antalet soppåsar som du samlat in vid Vasa på adressen svenska.yle.fi/miljonsoppasar
  6. Utmana också dina vänner att delta!

Soppåsens storlek har inte klart definierats.  Huvudsaken är att skräp samlas in!

Behöver du soppåsar eller skräpplockare? Kontakta:

  • Simo Marttila, 0400 668 649
  • Inger Norrgård, 040 195 4031
  • Susanna Helenelund, 040 702 8277