Förbigå menyn
Konstverk
Albert Wiking: Malala Yousafzai, 2016.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

We Have A Dream är en aktuell fotoutställning i Österbottens museum och på Vasa torg

Publicerad: 4.11.2022

Uppdaterad: 22.11.2022

Utställningen We Have A Dream som för första gången visas i Finland är en serie svartvita fotografier av kända och okända aktörer, som har oförglömliga berättelser bakom sig. Närmare hundra porträtt berättar om mod, medmänsklighet, människans rättigheter och drömmar. Utställningen breder från och med 4.11, förutom i Österbottens museums lokal för de växlande utställningarna, även ut sig på en offentlig plats, på Vasa torg.

Skaparna Albert Wiking och Oscar Edlund har från hela världen samlat berättelser om kamper mot orättvisa – det är verkligen möjligt att påverka. Wiking har fotograferat verken, Edlund har intervjuat de fotograferade och Daniel Rydén har sammanställt berättelserna. Utställningen lyfter fram kämpare för mänskliga rättigheter, de som har gått utanför sin bekvämlighetszon för att göra en förändring.

Över hundra aktivister, fredspristagare, artister, författare och politiker har velat vara med om We Have A Dream för att inspirera andra till att förverkliga drömmar och visioner. Okända ungdomar, så som Ida Engblom och Abbas Ahmadi uppträder i verket sida vid sida med bland annat Dalai-lama, Malala Yousafzai, Ai Weiwei, Pussy Riot, Greta ThunbergPatti Smith och Martti Ahtisaari. Allas röst är lika viktig.

Malala Yousafzai sköts i huvudet när hon kämpade för flickornas rätt att gå i skolan i Pakistan. Hon fick Nobels fredspris för sin kamp. I Sverige blev Ida Engbloms skolgång en skräckblandad mardröm med mobbning. Ida vill hjälpa både de som mobbas och de som mobbar. Ida och Malala har båda en dröm och är beredda att stå upp för sin övertygelse.

Ett brännande aktuellt tema

Temat för utställningen, som i samarbete med Fotografiföreningen Ibis har tagits till Vasa, är brännande aktuellt i den rådande världssituationen. Utställningen firar också föreningen som i år fyller 25 år och som driver Fotogalleri Ibis i anslutning till Vasa Konsthall. Föreningens utställningsverksamhet fokuserar på inhemsk och nordisk fotokonst.

Den internationella utställningen av Nick Brandt, som Ibis ordnade, var en succé i Vasa år 2018. Därför uppstod tanken om att genomföra projektet We Have a Dream. Utställningen har visats på olika håll i Sverige från år 2016 och anländer för första gången till Finland.

Porträtt också på Vasa torg

På torget finns 48 stora och belysta porträtt framlagda: porträtt av till exempel Annie Lennox, Garry Kasparov, Jane Goodall och Salif Keita.

Den utomhuskonst som hör till utställningen We Have A Dream och som visas i stadsrummet har tidigare visats i Karlskrona och Hjo i Sverige samt i Norge, där den på hösten visades i Oslo. I Vasa ville man visa konsten på en central plats. Utställningen fortsätter i Österbottens museum dit de verk, som finns på den offentliga platsen, lockar att fortsätta.

Utställningen är producerad av We Have A Dream, i samarbete med UpOnWalls, Fotogalleri Ibis och Vasa stads museer samt Visit Vaasa. Utställningen har understötts av Bröderna Gröndahls Stiftelse, Etelä-Pohjanmaan Kulttuurirahasto, KulturÖsterbotten, Svenska kulturfonden och Svensk-Österbottniska samfundet, samt Crafoordska stiftelsen.

Det ordnas guidningar om utställningen för allmänheten och konstnärsmötet Artist talk på lördag 5.11 kl. 14 med Albert Wiking och Per Olsson. Tillställningen hålls delvis på engelska, men mestadels på svenska.