Förbigå menyn

Instrumenturval

Kuula-institutet ges undervisning i följande ämnen:

Stråkinstrument

Violin och altviolin

Violinen är ett vackert instrument. Den har en bred klangfärg som passar till många olika musikstilar. Violinen är ett utmärkt soloinstrument men med violinen spelar man gärna tillsammans med andra i en orkester. En lämplig ålder att börja spela violin är 6 år eller senare.

 

Cello

Cellon är större än violinen och altviolinen, vilket gör att man sitter och spelar. Du kan spela både högt och lågt, cellon har ett brett register. Cellon hör också hemma i orkestern. Cello kan du börja spela vid ca 6 års ålder eller senare.

Kontrabas

Kontrabasen är det allra största stråkinstrumentet som spelar de lägsta tonerna i orkestern. Kontrabasen passar även bra i t.ex. jazzband. Kontrabas kan du börja spela vid ca 9 års ålder eller senare.

Träblåsinstrument

Flöjt (tvärflöjt)

Tvärflöjten är ett populärt blåsinstrument. Den klassiska repertoaren är stor eftersom flöjten är ett gammalt instrument, men du kan även spela folkvisor, poplåtar och jazz. Du har också möjlighet att spela tillsammans med andra blåsare eller med en kompis som spelar piano eller gitarr. Flöjt kan du börja spela som 6-åring eller senare.

Oboe

Oboen är ett träblåsinstrument som liknar klarinetten på många sätt. Istället för ett munstycke har oboen ett ”rörblad” bestående av två blad gjorda av trä. Genom att blåsa igenom bladen börjar de vibrera och tonen bildas. Oboen har en viktig plats både i blåsorkester och i symfoniorkester. Rekommenderad ålder för att börja spela är 9 år eller senare.

 

Klarinett

Klarinetten är ett träblåsinstrument med en varm och mjuk ton som lämpar sig för vackra melodier. Den är ett rikt instrument som det går att spela både mycket höga och låga samt starka och svaga toner med. Klarinetten är ett roligt orkesterinstrument. Klarinett kan du börja spela redan som 6-åring.

 

Saxofon

Saxofonen är ett vackert guldfärgat blåsinstrument. Det finns saxofoner i olika storlekar o. former. De minsta är raka rör, men del flesta är snyggt böjda. Saxofonen har ett starkt ljud, men man kan också spela riktigt mjuk och stämningsfull musik med den. Det går bra att kombinera saxofon med klarinett eftersom man blåser i dem på samma sätt. Saxofon kan du börja spela redan som 6 åring.

 

Brassinstrument

Valthorn

Valthornet är ett spännande brassinstrument som har ett brett omfång, dvs. det går att spela mycket höga toner och mycket låga toner med valthornet. Valthornet består av ett långt rör som är ihoprullat. Valthorn är ett rikt orkesterinstrument. Valthorn kan du börja spela vid ca 7 års ålder.

Trumpet

Trumpeten, vilken är ett brassinstrument, har en klar och fin ton som lämpar sig utmärkt både som soloinstrument och som ensembleinstrument. Det finns flera olika typer av trumpeter. Du kan börja spela trumpet redan vid ca 7 års ålder med en kornett eller en ficktrumpet.

Trombon

Trombon är ett roligt brassinstrument med många uttrycksmöjligheter vilken används i alla möjliga musikstilar. Kännetecknande för instrumentet är att det har ett drag som används för justering av tonhöjder. Ett annat namn för trombonen dragbasun. Trombonen är både ett soloinstrument och ett ensembleinstrument. Den har en viktig roll i bl.a. blåsorkester, symfoniorkester och i olika band. Trombon kan du börja spela vid ca 7 års ålder.

Barytonhorn

Barytonhornet har en vacker, mustig och mjuk klang. Den är ett brassinstrument och har en central roll i blåsorkester men används även i andra sammansättningar och som soloinstrument. Barytonhorn kan du börja spela vid ca 7 års ålder.

Tuba

Tuban är det största brassinstrumentet. Tuban har en bred och djup klang. I samspelssammanhang är tuban ett viktigt instrument som står för basen. Det finns olika storlekar av instrumentet och tuba kan du börja spela vid ca 7 års ålder.

Övriga instrument

Piano

Pianot är ett mångsidigt instrument som passar till alla musikstilar. Man kan spela solostycken ensam eller i band tillsammans med andra. Man kan även ackompanjera något annat instrument eller sång. Eftersom pianot har så många tangenter och brett omfång är det som instrument nästan som en hel orkester. Piano kan du studera vid ca 8 års ålder.

 

Gitarr

Med akustisk gitarr kan du spela olika musikstilar ss. klassisk musik och rock. Gitarren är ett utmärkt instrument som du kan spela ensam och tillsammans med andra. Du kan börja spela gitarr från ca 7 års ålder. Vid behov kan man först hyra instrumentet från Kuula-institutet.

Dragspel

Dragspel är ett härligt instrument som används i de flesta musikstilar. Dragspelet är förutom ett utmärkt soloinstrument även ett kompinstrument och kan ingå i olika slags ensembler. Dragspel kan du börja spela redan vid ca 7 års ålder.

 

Rytminstrument

Elbas

Elbasens väsentligaste uppgift är att skapa en stadig grund i musiken. Vid inledandet av studierna kommer man snabbt in i elbasens värld genom att först spela enkla låtar. För den som spelar elbas erbjuder instrumentet intressanta utmaningar för resten av livet. Som instrument är elbasen nämligen mer mångsidigt än vad som i allmänhet ofta anses. Elbas kan du börja spela vid ca 9 års ålder.

Elgitarr

Elgitarren stöter man på i de flesta bandsammanhang! Den är ett av de populäraste instrumenten idag och med den kan man både ackompanjera och spela solo. Ljudmässigt finns det otroliga möjligheter till variation. Elgitarren används i de flesta populära musikstilar och är roligt att spela. Du kan börja spela akustisk gitarr redan vid ca 7 års ålder och elgitarr vid 9 års ålder.

 

Keyboard/Piano

På keyboard/piano kan man spela solostycken ensam eller i band tillsammans med andra. Man kan även ackompanjera något annat instrument eller sång.  Rytmpiano kan du studera vid ca 9 års ålder.

Slagverk (trummor) (perc)

Trumsettet är numera kanske det vanligaste slagverksinstrumentet i västvärlden. Att spela trummor är roligt och mångsidigt. Du kan lära dig att spela en massa olika trumkomp och olika musikstilar. Trummornas viktigaste uppgift i bandsituationer är att kompa och hålla tempot så att bandet får en stadig grund att bygga vidare på. Trummorna är också ett utmärkt soloinstrument. Vid Kuula-institutet kan du även studera klassiska slagverksinstrument så som marimba, xylofon och pukor. Slagverk kan du börja spela vid ca 9 års ålder.

Sångstudier

Solosång (över 13-åringar)

Du kan välja mellan klassisk sång och rytmsång. Rytmsången innefattar bl.a. rock, pop och jazz. Vi utvecklar rösten och bekantar oss med olika stilar och tidsepoker. Den klassiska sången omfattar sånger från antiken till modern tid. Vi sjunger på flera olika språk. Sångstudierna inleds oftast i högstadieåldern

Klassisk sång

Rytmsång