Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Videor om återhämtning efter förlossning

Träning av bäckenbottenmuskler efter förlossning

Teori till videon finns längre ner på sidan.

Återhämtning efter förlossning

Teori till videon finns längre ner på sidan.

Separerade magmuskler

Teori till videon finns längre ner på sidan.

Vård av kejsarsnittsärr

Teori till videon finns längre ner på sidan.

Att träna tillsammans med babyn

Teori: Träning av bäckenbottenmuskler efter förlossning

Man börjar aktivera bäckenbottenmusklerna redan ett dygn efter förlossningen. Man gör det stegrande många gånger per dygn. Det gör återhämtningen snabbare, förhindrar urin- och avföringsläckage, stöder hållningen samt påverkar den sexuella njutningen. I träningen ingår även avslappning, vilken gör att man lättare hittar sina bäckenbottenmuskler. Ibland är man tvungen att göra episiotomi; snitt i mellangården eller så brister den spontant.

Pga episiotomi har 80 % smärta vid samlag. Därför är det bra att sköta om ärren, som kan strama, vara känslolösa, orsaka obehag och smärta eller inskränka på rörligheten. Det är viktigt att träna både maximal styrka och maximal avslappning. Det gör man både själv och under manuell terapi. Episiotomiärret kan masseras och töjas varsamt med olja både utvärtes och invärtes. Diskutera saken med din hälsovårdare eller fysioterapeut.

Teori: Återhämtning efter förlossning

Efter förlossningen behöver kroppen återhämtning. Hormoner påverkar många månader och är individuellt. Gör förnuftiga val gällande mat, vätska, vila och motion. Lyssna på din kropp. LÅT DIN KROPP VARA MAMMA!

En allmän rekommendation är att tala med läkare, hälsovårdare eller fysioterapeut om man vid efterkontrollen eller efter 2 mån har inkontinens eller andra problem i bäckenbotten.

Teori: Separerade magmuskler

Med magmuskeldelning menar man då de raka magmusklerna har separerats. Det är normalt att magmusklerna skjuts åt sidorna då magen växer. Om de inte återgår utan ett mellanrum finns kvar talar man om delade magmuskler. Rehabilitering behövs om det har gått flera månader efter förlossningen, du har symptom på delade magmuskler dvs magen putar, svårt att kontrollera bålen, smärta eller trötthet i ryggen.

Delade magmuskler kan du själv känna igen om magen putar i stående, speciellt kvällstid eller efter måltider. Även om magen trycks ut då du skrattar, gör benlyft eller magmuskelövningar och du med fingrarna känner att magen är mjuk istället för spänd.

Hosttest: Sätt händerna på magen och hosta några gånger, vartåt rör sig magen? Om den putar så har magområdet ännu inte återhämtat sig.

Tät-test: Stå avslappnad med ryggen mot väggen, händerna på magen. Andas in – vid utandning spänn bäckenbotten och dra in magen. Kan du andas in och ut samtidigt som bålen är spänd? Om det lyckas prova att samtidigt lyfta på armarna.

Teori: Vård av kejsarsnittsärr

Snittet kan vara vågrätt eller lodrätt. På en månad har ärret läkt utåt sett, slutliga läkningen tar dock upp till ett år. Genom att behandla ärret blir det elastiskt och rörligt och man förhindrar rörelseinskränkningar och stramheter. I början gör man rörlighetsövningar och andningsövningar. Strykningar över magen ökar hudens blodcirkulation och ämnesomsättning. Det innebär också meningsfull beröring i området som kan vara känslolöst.

Då såret är läkt kan man börja röra på vävnaden, först ovanför och under ärret med ett par fingrar, senare på ärret i olika riktningar. Det är bra att diskutera med en moderskapsfysioterapeut före man börjar.