Förbigå menyn

Naturfilmer under sportlovet

Artikelkategorier: Film

Naturfilmer och diskussion i bibliotekets Dramasal. Fritt inträde, välkommen!

Program för barn och familjer
kl. 11.00-11.30

– “Sval & Bard animationsserie”,15 min, kairόs Studio, Italien/Norge 2016 (VWF-festivalvinnare år 2016, animation)

10 sätt att överleva på de arktiska områdena!

– “Daroji”, 15 min., Sugandhi Gadadhar, Indien 2016 (VWF-festivalvinnare år 2018, kortfilm)
Språk: engelska, Textning: finska

Kortfilm riktad till barn, där vi får bekanta oss med naturen i läppbjörnhonan Bindus sällskap. Där berättar björnen en historia om olika familjer, också om sin egen. Budskapet i filmen är att människor och djur kan leva sida vid sida – i harmoni

*****
Klimatförändring (Del 1)
kl. 11.30-12.45

Klimatförändring vs polartraktens livsmiljö

Polartraktens landskap är hem för ett rikt och mångformigt vilt djurliv både på land och i havet. Djuren i polartrakten har utvecklats för att klara ett liv i kyla. Klimatförändringen hotar dessa naturtyper. Enligt WWF har det arktiska området värmts upp närmare tio grader Fahrenheit sedan år 1900 och värms fortsättningsvis upp två eller tre gånger snabbare än medelvärdet i den övriga världen. Istäcket på sommaren minskar, permafrosten smälter och kusterna utsätts för erosion. Djur, såsom isbjörnar och valrossar, håller på att förlora sin livsmiljö. Havsisen försvinner också från Antarktis, vilket leder till att de pingvinarter som bor där hotar att bli utplånade.

– “Pingvinernas vår”, 20 min, Mario Nardin, Italien 2017 (VWF-finalist år 2018)
Språk: engelska, Textning: svenska

Filmen skildrar pingvinernas liv i Antarktis, bl.a. hur pingvinerna flyttar från det isiga havet till fastlandet för att häcka.

– “Drottning utan land”, 53 min, Artic Light AS, Asgeir Helgestad, Norge 2017 (VWF-festivalvinnare år 2018 / NORDIC)
Språk: engelska, Textning: finska

En vacker film om en isbjörnshona och hennes ungar som lever på de arktiska Svalbard-öarna. Vi följer isbjörnen Frost under fem års tid och lär oss hur hon påverkats av de stigande temperaturerna som bland annat har som följd att isen försvinner från hennes fjordar. Hon är inte den enda som drabbas av klimatförändringen, utan hela ekosystemet förändras.

*****
Öppen diskussion
kl. 12.45–13.30

– Hur inverkar klimatförändringen på Vasaregionen och Kvarkens skärgård? Hur
Innehåller informativa videoklipp med Roosa Mikolas (Forststyrelsen) anföranden under VWF 2018 och VCCCNF 2019.
– Hur har Vasa förberett sig för klimatförändringen?

*****
Klimatförändring (Del 2)
kl. 13.30-14.15

Regnskogar och klimatförändring i Australien

Regnskogar brinner i allmänhet inte. De är helt enkelt för våta, såsom framgår av namnet regnskog. Ändock var de förödande buskbränderna nyligen i New South Wales och Queensland i Australien så allvarliga att de påverkade områden som inte i allmänhet är i fara. Queenslands fuktiga tropiska områden är ett av Unescos världsarvsobjekt och omfattar ca 8 940 km2 fuktiga tropiska skogar i Australien. De växer i den nordöstra delen av Queensland i området kring bergskedjan Great Dividing Range.

– “The Wild Wet”, 25 min, Moritz Katz, Josua Mayo, Australien 2015 (VWF-festivalvinnare år 2016 / BÄST ENLIGT JURYN)
Språk: engelska

I nordöstra Australien ligger ett landområde, som inte kan vara mer annorlunda än de torra landskap, som täcker det mesta av denna kontinent. Det är frodigt, grönt och vått – en relikregnskog från en fjärran forntid. Området är tre gånger äldre än Amazonas och dessa våta tropiker har funnits alltsedan dinosauriernas era och här lever fler arter än i någon annan del av kontinenten. För att överleva har varje art tvingats utveckla sin egen unika strategi. Njut av den uråldriga värld, som utforskas i THE WILD WET.

– “Grassroots”, 20 min, Frank Oly, Australien 2018 (VWF-festivalvinnare år 2018 / KLIMATFÖRÄNDRING)
Språk: engelska, Textning: finska/svenska

En expert på jord, Guy Webb, har i åratal sökt metoder att förbättra Australiens utarmade jordbruksmarker. Då han stötte på mikrobiologisk forskning, som inneburit ett genombrott i jordforskning, kände han omedelbart ansvar för att denna väsentliga kunskap inte skulle gå förlorad. Med hjälp av jordbrukare omkring sig har han antagit utmaningen att göra den vetenskapliga kunskapen till en praktisk teknik som kan användas världen över. Grassroots följer Guy Webb och hans vänner, oväntade hjältar, på deras uppdrag att presentera en verklig lösning på klimatförändringen för hela världen.

*****
Öppen diskussion
kl. 14.15-15.00

Diskussion samt information om Klimatförändringskonferensen i Vasa (26–28.9.2019) och den kommande Vaasa Wildlife 2020-festivalen.