Du är här

21.3.2019 - 11:53

Älskade plast! Vasa till seger, ge ditt bidrag till plasthögen! 

Kierrätyslogo maiseman päällä
Älskade plast är en landsomfattande kampanj, som har som mål att få finländarna att sortera sin förpackningsplast och få dem att värdesätta plast. Varje människas bidrag till sorteringen har inverkan. Tävlingstiden för Vasa är 10–12.4.2019, och tävlingen kulminerar med ett torgjippo 12.4.

Man kan delta i tävlingen genom att föra sin förpackningsplast till insamlingsställen som är reserverade för tävlingen 10–12.4. Älskade plast-kampanjens återvinningspunkter för förpackningsplast: 

 • Sundom, Långängståets ekopunkt
 • Vasa torg
 • Dragnäsbäck, återvinningsstationen
 • Gerby, Strandvägens ekopunkt
 • Gamla Vasa, grillens parkering, Köpmansgatan 2


De normala Rinki-ekopunkterna eller återvinningskärlen på återvinningsstationerna ökar inte tävlingspotten.
 

ilovemuovi_keräyspisteet kartalla

 

Vasa antog utan tvekan YLE:s utmaning att tävla med fyra andra städer för att se vem som samlar in mest återvinningsbar förpackningsplast under kampanjtiden. Med i tävlingen är förutom Vasa även Tammerfors, Lahtis, Uleåborg och Joensuu. Vi meddelar om tävlingstidens evenemang och torgjippot senare. Håll dig uppdaterad och lyssna på YLEs kanaler, så får du mycket info om plaståtervinning. svenska.yle.fi/älskadeplast

I samarbete: Kino Ritz, Mailattaret, OptimaStormossenVaasan Ammattikorkeakoulu VAMKVaasan Palloseura VPSVaasan seudun kehitys OY VASEKVaasan seudun jätelautakunta - Vasaregionens avfallsnämndVaasan Taiteilijaseura - Vasa Konstnärsgille r.y.Vaasan Vesi – Vasa VattenVaasan YliopistoVisit Vaasa – Vasa - ShoppingWestenergy

 

Älskade plast fredag 12.4

 

Förpackningsplast förvandlas till valuta 12.4 i Vasa centrum 
Ta din förpackningsplast till torgets tävlingsinsamlingskärl fredag kl. 10-18, så får du en 20% rabattkupong till 30 namngivna affärer i centrum.

På bussen med en påse förpackningsplast
Fredag 12.4 kan du betala din bussresa med en påse förpackningsplast! Åk buss gratis med den återvinnbara plast som du samlat in hemma. För din förpackningsplast till torget för att bidra till Vasas tävlingshög så ska vi tillsammans återvinna så att Vasa segrar i plaståtervinningskampanjen!

Plast i våra hav – Håll skärgården ren
Vi firar somrarna på sommarstugan, njuter av skärgårdsutflykter med båt, men tar vi på riktigt hand om vårt hav och vår skärgård? Kom till torget fredag 12.4 och upplev inverkan av plastnedskräpningen live. På torget kan du göra ett val, som vi önskar att du alltid gör: för jag bort mitt skräp från naturen och återvinner det, eller kastar jag mitt skräp i havet. Vi tar havet till torget i form av en bassäng.

Program som ordnas av Yle på Vasa torg 12.4 kl. 16-18. Yle delar ut ett sorteringsämbar åt de 200 första som lämnar in förpackningsplast. Med på torget finns också programledarna Jontti och Malin för Buu-klubben och Li Esselström och Jonas Sundström för Strömsö. På plats är också Buu-stämpeln och Buu-klubbens tävling om avfallssortering!

Stormossen är också på torget kl. 16-18 och berättar om sortering, och ordnar en sorteringstävling. 

Utställning av plastkläder - Yrkesskolan Optima Edus studerande har designat och genomfört 10 modeskapelser i plast. Kläderna presenteras på estraden på torget.

Med förpackningsplast på bio- Biografen Kino Ritz är med i Älskade plast-kampanjen och på fredag 12.4 kl. 13.00 så får du med en påse återvinningsbar förpackningsplast se Sagan om sjön-filmen. Efter filmen samlas ”biljettinkomsterna” dvs. insamlade förpackningsplaster och förs till torget för att öka på Vasas vinstpott.

Auktion på konstverk från utställningen Av kärlek till plasten
Konstverk som funnits på Vasa konstnärsgilles utställning Av kärlek till plasten i mars auktioneras ut och av intäkterna går 50 % till Vasa skärgårds naturskyddsprogram. Nu finns det möjlighet att köpa ett unikt konstverk med återvinningstema till hemmet. Konstverken finns framlagda i Rewell Center kl. 14-17. Auktionen börjar kl. 17. och utropare är Hippi Hovi. 

Älskade plast - Vasa - Förpackningsplastmatch fotboll–boboll
Tycker idrottare om att äta kvarg eller yoghurt som mellanmål, är broilerpasta rätt mat att tanka? Hur mycket förpackningsplast kan det samlas i en idrottares hem? Nu är det upp till bevis, då spelare från fotbollslaget VPS och bobollslaget Mailattaret tävlar om vilka som effektivare återvinner sin förpackningsplast. Idrottarna samlar in förpackningsplast hemma under tiden 4.4–12.4. Lagens idrottare kommer till torget 12.4 för att väga sin återvinningsplast kl. 16.30.
Spelare: VPS Timi Lahti, Juho Lähde och Sebastian Strandvall // Mailattaret Emma Hudd, Julianna Peltoniemioch Rilla Mehtätalo

Kom och bekanta dig med plastens nya liv! I Rewell Center kl. 12–18:
Tikki team – bl.a. tyngdtäcken, leksaker och tyngdkragar som består av återvinningsplast. www.tikkiteam.com  
Konstnär Tuiri Christine Aho – konstverk av återvinningsplast www.facebook.com/tuiri.aho        
Syateljé Alexandra&Mia – produkter och tyger av återvinningsplast. www.alexandramia.fi  
 

 

 

Program kring kampanjen Älskade plast


Daghem, skolelever och studerande på andra stadiet har utmanats att komma med
Daghem i Vasa har utmanats att komma med för att skapa konst eller hitta på ny användning för förpackningsplast. Skolelever och studerande på andra stadiet har utmanats att fungera som återvinningschef i hemmet och omvända återvinningsattityderna hos personer medelåldern. Ungdomarna kan skapa inspirerande mem eller sketchvideor till Instagram #älskadeplastvasa.

Studerande vid Vaasan Lyseo med i ett medborgarinitiativ
I anslutning till kampanjen har ett medborgarinitiativ inlämnats, som har startats i samband med Unesco-skolornas Let's Get Global-projekt av studerande vid Vaasan lyseon lukio, Jyväskylan lyseon lukio och Helsingfors språkgymnasium. Syftet med initiativet är att bestämma att plaståtervinningskärl ska vara obligatoriska i anslutning till husbolags och offentliga områdens avfallskärl. 

I Vasa yrkeshögskola ordnas en vecka för cirkulär ekonomi 1.4-4.4.2019
Utöver evenemangen lägger yrkeshögskolan fram en Mirka Innovation Challengen med Muova.

 

Sorteringsanvisningar för plastförpackningar

Får lämnas
hushållens tomma, rena och torra plastförpackningar

 • Livsmedelsförpackningar av plast, så som yoghurtburkar, smöraskar, samt förpackningar för charkuterier, ost och färdigmat
 • Plastförpackningar för tvättmedel, schampo och tvål
 • Flaskor, kanistrar och burkar av plast, helst tillplattade
 • Plastkassar, -påsar och -omslag

 

Lämna inte

 • Smutsiga plastförpackningar eller blandavfall
 • PVC-förpackningar
 • Övriga plastprodukter eller företagens plastförpackningar
 • Lämna in burkar med rester av farligt avfall, aerosolburkar ( t. ex. målarfärg, kemikalier, oljor, läkemedel, hårspray) till anvisad insamlingsplats för farligt avfall i din kommun.
PVC3 kierrätyslogo, raksi päällä

Rinki: Plast­förpackningarnas sorterings­anvisningar för hushåll 
Miljöministeriet: Plaster ‒ en miljöutmaning

 

Återvinningen av förpackningsplast utvecklas  i Vasa

Med kampanjen försöker vi utveckla återvinningen av förpackningsplast i Vasa. Just nu är Rinki ekopunkterna ansvariga för insamlingen av förpackningsplast, dvs. insamlingsplatser finns i Gerby (S-Market), Vapenbrödrabyn (Prisma), Stenhaga (Citymarket) och Melmo (Lidl). Förpackningsplast kan även föras till återvinningsstationen i Dragnäsbäck (Sampogatan). Dessutom tänker Stormossen på grund av den stora efterfrågan placera ett återvinningskärl för förpackningsplast på alla 13 återvinningsstationer. Återvinningsstationernas kontaktuppgifter

Påverka var nya återvinningsstationer placeras

Tycker du att det finns tillräckligt med insamlingspunkter för förpackningsplast i Vasa? Var tycker du att man borde ha nya insamlingspunkter? Borde återvinning av förpackningsplast göras obligatorisk för husbolagen?
Vasaregionens avfallsnämnd öppnar 6.4 en enkät om avfallshantering, där man även kan påverka återvinningen av förpackningsplast. Med stöd av avfallsnämndens enkät utvecklas avfallshanteringen i Vasa. 

För husbolagen ett eget återvinningskärl för förpackningsplast

Lassila & Tikanoja tar initiativ för insamlingen av förpackningsplast runtom i Vasa. Just nu finns det inte tillräckligt med husbolag i insamlingsrundan för att det skulle kunna finnas insamlingskärl för förpackningsplast i husbolagen i Vasa. Ifall ert husbolag är intresserat av att skaffa ett återvinningskärl för förpackningsplast och vill veta mer om kostnaderna, kontakta Lassila och Tikanojas kundbetjäning tfn 010 636 7000. För en insamlingsrunda för husbolagens förpackningsplast behövs cirka 100 deltagande bolag.

Återvinningskärl för förpackningsplast för egnahemshus och bostadsområden

Även enskilda invånare i egnahemshus kan ta ett eget återvinningskärl för förpackningsplast. Eller fråga grannarna på din gata om de skulle vara intresserade av att skaffa ett gemensamt återvinningskärl. Kontakta Lassila & Tikanojas kundbetjäning för att få mera info.
 

Vi förbehåller oss rätten till ändringar.

 

Dra ditt plast till stacken!

 

Senaste