Förbigå menyn

Stämningen på Konstens natt 2022

Konstens natt 2022 firades i Vasa 11.8. Evenemanget omfattade 107 aktörer och över 230 programpunkter.

Konstens natt 2022 var fylld av stämning, lysande framföranden, konst och musik Sammanlagt uppskattas att evenemanget besöktes av omkring 35 000 personer och det innehöll över 230 programpunkter.

”Evenemanget Konstens natt blev verkligt lyckat enligt oss. Vi på Wasa Wellness hade inte ens räknat med ett rekordantal besökare, utan det kom som en total överraskning för oss. Härligt att människorna var i farten och ville pröva på allt nytt”, berättar välmåendeföretagaren Tiina Kaukonen vid Wasa Wellness.

Teamet bakom evenemanget

Konstens natt har som mål att konsten ska synas i gatubilden och att ge alla kulturutövare så rättvisa möjligheter som möjligt att delta, uppträda och arbeta. I fjor ingick sex personer i teamet för kulturtjänsternas evenemang. Pia Kokko var årets evenemangplanerare. Hon ville införa en karnevalsstämning till Konstens natt. I evenemanget ordnades för första gången ett karnevalståg, i vilket sammanlagt elva sammansättningar deltog. Tåget samlade mycket publik och man hoppas att konceptet får en fortsättning i framtiden.

”Människorna har åter hittat tillbaka och karnevalsstämningen var förnimbar. Det nya karnevalståget var en framgång och publiken infann sig längs rutten fram till biblioteket”, berättar Kokko.

Program runt om i Vasa

Evenemanget ordnades på olika platser runt om i staden. Bland annat i stadshuset, Vasa stadsbibliotek, Kasernområdet, Trefaldighetskyrkan och dess park, kulturhuset Fanny samt på torget, där det bjöds på ett brett utbud av program såsom dans, konst, musik, teaterföreställningar och presentation av verksamhet.

”Konstens natt gick strålande vid Kipinä, underbart när det är livligt på Kasernområdet! Konstens natt är ett underbart och traditionellt evenemang som för samman Vasaborna”, säger Ida Jousmäki, vd för dansskolan Kipinä.

Det fanns tillräckligt med besökare för var och en och programarrangörerna har varit nöjda med hur evenemanget förlöpte.

”Det var mycket folk i farten, människorna var på gott humör och genuint med i stämningen. Det erbjöds utan tvivel något för alla och mycket mer än så”, berättar musikern Pasi Luoma från bandet Rakkauden Pimeä Puoli samt duon Viulu & Cajon.

Information om evenemanget

Konstens natt har redan firats över 30 år i Vasa och evenemanget lockar årligen över 30 000 besökare. Evenemanget har lyckats förena människor i olika åldrar med hjälp av kultur, musik och övriga programpunkter. Programmet för Konstens natt sätts ihop tillsammans med stadsborna och de lokala aktörerna.

I år firas Konstens natt i Vasa torsdag 10.8.2023.

Ota yhteyttä

  • Armas festivalen

    Kaikukortet

    Konstens natt

    Kulturkompisverksamhet