Förbigå menyn

Författargäster

På denna sidan kan du bekanta dig med författargästerna för LittFest Litteraturfestivalet 2021.

Anneli Kanto

Anneli Kanto. Bild Marek Sabogal. Gummerus

Anneli Kanto är en tammerforsisk författare, till vars produktion hör vuxenromaner, barnböcker, pjäser och tv-manuskript. Kantos debutroman, Piru, kreivi, noita ja näyttelijä, utspelar sig på 1600-talet. Den utkom år 2007 och var nominerad för Runebergspriset.  På årsdagen av  inbördeskrigets början, 27.1.2017, utkom Kantos roman Lahtarit som handlar om pojkar från Ilmola som deltog i de vitas fälttåg från Vasa till Viborg.

Kantos senaste roman Rottien pyhimys (Gummerus, 2021) skildrar på ett medryckande sätt dekorationsmålare vid Heliga Korsets kyrka i Hattula i  1500-talets Finland.

 

Ann-Luise Bertell

Ann-Luise Bertell. Bild Frank Unger. Tammi

Ann-Luise Bertell är österbottnisk författare, regissör och skådespelare samt chef för Wasa Teater. Bertell debuterade som poet år 1997 och har sedan dess skrivit poesi, prosa och dramatik. Bertell blev nominerad till Finlandia- och Runebergspriset 2020 med sin släktroman Heiman (Oma maa, Tammi, 2021). Av Bertell kommer följande roman i finsk översättning på våren 2022. Det är första delen, Ikävän jälkeen (Vänd om min längtan), i en släkttrilogi.

 

Antti Koivukangas

Antti Koivukangas. Bild Jyrki Karjalainen YLE.

Antti Koivukangas hade en lång karriär som sportjournalist på Svenska Yle. Han är känd som en bra intervjuare och speaker vid evenemang. Koivukangas som bor i Jakobstad arbetar numera med kommunikations- och marknadsföringsuppgifter vid Snellman.

 

Aura Nurmi

Aura Nurmi. Bild Jonne Räsänen/ Otava 2019.

Aura Nurmi är poet, konstnärlig planerare för Läscentrums projekt Mun tarina och en av de stiftande medlemmarna i Helsinki Poetry Connection som ordnar evenemang med estradpoesi. Nurmis debutverk Villieläimiä (Kolera, 2016) var nominerad till Helsingin sanomats litteraturpris och fick Kalevi Jäntti-priset.

 

Emma Ahlgren

Emma Ahlgren. Fotograf Karolina Isaksson S&S

Poeten Emma Ahlgren är född i Pedersöre och uppvuxen i Jakobstad. Ahlgren kom på första plats med sina dikter i Arvid Mörne-tävlingen år 2012. Ahlgrens första diktverk Isotopia publicerades 2018 (Ellips förlag) och det andra, När jag var elva visste jag allt, år 2019 (Schildts & Söderströms).

 

Eva-Stina Byggmästar

Eva-Stina Byggmästar. Fotograf Alexandra Harald. S&S.

Eva-Stina Byggmästar är en finlandssvensk poet. Byggmästar bodde länge i Sverige, men återvände till Finland där hon bor stadigvarande igen. År 2011 var Byggmästar nominerad till Runebergspriset med sitt diktverk Vagga liten vagabond. Hennes senaste diktverk Vox Amoris (Marginal) utkom 2020.

 

Heidi von Wright

Heidi von Wright. Fotograf Helen Korpak S&S

Heidi von Wright är en poet, bildkonstnär och kulturredaktör från Vasa. Hennes debutverk är diktsamlingen Skör och spräcklig som utkom år 2003.  Von Wright fick Arvid Mörne-priset år 2002. Von Wrights diktsamling Autofiktiv dikt av Heidi von Wright (Schildts & Söderströms, 2020) och  Pajtim Statovcis roman Bolla (Kungarnas land) nominerades som Finlands kandidater till Nordiska rådets litteraturpris 2021.

 

Heli Laaksonen

Heli Laaksonen. Bild Laura Tättilä 2013.

Heli Laaksonen är känd som poet men är också väldigt bra på att uppträda. Laaksonen bor i Lappi i Rauma och skriver sina verk på sydvästfinsk dialekt. Laaksonens debutverk Pulu uis, som publicerades år 2000, har blivit ett nationellt klassikerverk.

Laaksonens senaste verk är en ny, oväntad diktdialog, Poimit sydämeni kirjahyllystä (Kynälä 2021). I det här verket har Laaksonen översatt femton dikter av sin favoritpoet, den lettiska klassikern Aleksandrs Čaks (1901-1950), och skrivit svar på dem från den här tiden på sin egna bekanta sydvästdialekt.

 

Henna Johansdotter

Henna Johansdotter. Foto Niklas Sandström

Henna Johansdotter är en Vasaförfattare med rötterna i Vörå. Hon skriver både prosa och poesi. Johansdotters debutroman Glasvaggan (Förlaget 2019) är en dystopi, och författaren fick i samband med utgivningen titeln Svenskfinlands yngsta science fiction-författare.

 

Henrik Jansson

Henrik Jansson, Foto KJ

Henrik Jansson är född i Jakobstad men bor sedan länge i Åbo. Den aktuella romanen Vi åkte för att träffa farsan (Scriptum 2021) är Henrik Janssons 18:e bok. Han har i första hand gett ut romaner, men också noveller och den prisbelönta prosalyriska trilogin Brev till min K (Ellips 2011), Där jag står i det strömmande (Ellips 2015) och Jag kan inte skriva om nånting som inte är sant (Scriptum 2019).

 

Janina Orlov

Janina Orlov. Bild Katja Maria Nyman FILI

Janina Orlov är en finlandssvensk översättare och universitetslektor. Hon har översatt rikligt med finsk modern litteratur till svenska och fått flera utmärkelser för sina översättningar. Orlov som utexaminerats som filosofie doktor från Åbo Akademi är också lektor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet med barnlitteratur som undervisningsområde.

Orlov fick statens utländska översättarpris 2015, år 2016 belönades hon med Pro Finlandia-medaljen och 2018 fick hon Hugo Bergroth-priset.  Orlov valdes till Årets sverigefinne 2018.

 

KAJ

KAJ. Bild Yle Camilla Fagerholm.

KAJ är en musik- och underhållningsgrupp från Vörå. Dess humormusik baserar sig på den finlandssvenska Vörådialekten, som är svår att förstå också för de flesta finlandssvenskar.

Gruppens tre medlemmar är Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård, från vilkas förnamn gruppens namn kommer.

Gruppen bildades  2009. År 2014 valdes deras låt ”Jåo nåo e ja jåo YOLO ja nåo” till Årets radiolåt i Svenskfinland och år 2015 valdes KAJ till Årets österbottning. Förutom musikprojekten och många konserter har de haft föreställningar på Wasa Teater och program på radiokanalen Yle X3M. KAJ har gett ut fem album.

 

Kaj Korkea-Aho

Kaj Korkea-Aho. Bild Pekka Holmström 2015.

Kaj Korkea-Aho är en österbottenfödd, finlandssvensk författare och kolumnist. Korkea-Aho har skrivit fyra romaner och de har alla översatts till finska. Debutromanen fick Svenska Litteratursällskapets pris. I sina kolumner och romaner har Korkea-Aho behandlat självbiografiska teman, till vilka hör bl.a. trångsynt religiositet och homosexualitet.

Korkea-Ahos senaste roman Röda rummet (Otava) utkom 2021.

 

Kati Outinen

Kati Outinen. Bild Antti Haanpää 2020.

Kati Outinen är en prisbelönt skådespelare, manuskriptförfattare och regissör. Outinens första filmroll var i ungdomsfilmen Raka spåret, gosse! (Täältä tullaan,elämä!) som regisserades av Tapio Suominen 1979 och hade premiär 1980. Hon har spelat flera huvudroller i Aki Kaurismäkis filmer. Filmen Mannen utan minne (Mies vailla menneisyyttä, 2002) och Outinens rollprestation där prisbelönades på filmfestivalen i Cannes. Filmen var också Oscarsnominerad.

Kati Outinens  minnesverk Niin lähelle kuin muistan (Karisto) utkom hösten 2021. Outinens liv och karriär innehåller rikligt med historier att berätta: läsaren får följa med hur det är att resa runt med KOM-teatern i Finland eller med Kaurismäki ute i världen.

 

Marcus Rosenlund

Marcus Rosenlund. Bild: Miikka Pirinen / Sets

Marcus Rosenlund har blivit bekant som vetenskapsredaktör vid Svenska Yle. Rosenlunds lättfattliga vetenskapsprogram Kvanthopp, som han har gjort sedan 2005, belönades med Topelius-priset 2015 för popularisering av vetenskap. Rosenlund har också publicerat två faktaböcker; Väder som förändrade världen (Kustantamo S&S, 2018) och Mot stjärnorna (Kustantamo S&S, 2020).

 

Marko Hautala

Marko Hautala. Foto Veikko Somerpuro.

Vasabon Marko Hautala är en författare som ägnat sitt skrivande mestadels åt psykologisk skräcklitteratur. Han har gett ut nio romaner varav den nyaste, Pimeän arkkitehti (Tammi), utkom ifjol. I sin nyaste bok, Lauri Luu ja riivattu lukukoira (Haamu, 2021), breddar Hautala sin läsarkrets till barn och ungdomar.

Hautala har blivit översatt till åtta språk och hans böcker har tilldelats olika priser, bland annat Tiiliskivi- och Kalevi Jäntti-priset. Han har även varit nominerad till Nuori Aleksis-priset år 2013.

Hautala är medlem i Horror Writers Association och har blivit titulerad Finlands Stephen King för sina gastkramande texter. Hautala var den första finländska författaren att bli nominerad till Shirley Jackson Award år 2021. Detta pris ges årligen åt en författare som åstadkommit något osedvanligt inom psykologisk spänning, skräck och dark fantasy.

 

Mathias Sandberg Trio

Mathias Sandberg. Foto Ulla Nikula.

Jazzgitarristen och tonsättaren Mathias Sandberg är en av de bärande krafterna i jazzlivet i Vasa och hör till vårt lands mest aktiva freelance-musiker. Sandberg har studerat vid Manhattan School of Music i New York och Berklee College of Music i Boston. Han har turnerat i både Europa och USA och samarbetat med Finlands och Sveriges mest berömda jazzmusiker.

Mathias Sandberg Trio
Mathias Sandberg, gitarr
Zacharias Holmkvist, bas
Stefan Brokvist, trummor

 

Niillas Holmberg

Niillas Holmberg. Bild Marek Sabogal Gummerus.

Niillas Holmberg är en samisk, mångsidig poet, musiker och kultur- och miljöaktivist, som bor i sin födelsebygd Utsjoki. Holmberg förenar på ett särpräglat sätt deklamation med jojk och sång och uppträder med olika sammansättningar. Holmberg fick Kirsi Kunnas-diktpriset år 2020 för sin samling Jalkapohja (Juolgevuoddu, Gummerus, 2019) och han har varit  nominerad två gånger till Nordiska rådets litteraturpris.

Holmberg publicerade sin debutroman Halla Helle (Gummerus) i år. Romanen som utspelar sig i Utsjokitrakten behandlar aktuella samefrågor genom konst, drömmar och jungiansk psykologi.

 

Nina Wähä

Nina Wähä. Bild Kajsa Göransson.

Nina Wähä är en svensk författare med rötterna i Tornedalen. Wähä debuterade år 2007 med romanen S som i syster. Hennes tredje roman Testamente (Norstedts, 2019) har rosats av kritikerna och toppat försäljningslistorna i Sverige. Wähä är bosatt i Stockholm och arbetar även som skådespelare och sångare.

 

Paula Nivukoski

Paula Nivukoski. Bild Riikka Austen 2020.

Paula  Nivukoski är en österbottnisk författare, vars debutverk Nopeasti piirretyt viivat fick ett positivt mottagande av såväl kritiker som läsare. Romanen handlar om en s.k. amerikaänkas liv i Storkyro i Södra Österbotten i början av 1900-talet. Romanen baserar sig delvis på Nivukoskis egen farmors historia. Nivukoskis andra roman Mainingin varjot utkom 2020.

Nivukoski har också gett ut barnböcker. I verket Onnelliset aakkoset (Otava, 2021) levandegör originalbilder av Tove Jansson texterna som Nivukoski formulerat.

 

Petter Lindberg

Petter Lindberg. Bild Yle Laura Pohjavirta.

 

Ralf Andtbacka

Ralf Andtbacka. Fotograf Niklas Sandström Förlaget.

Ralf Andtbacka är en poet, kritiker, förläggare och lärare bosatt i Vasa.  Andtbackas verk Café Sjöjungfrun (1999) och Magnetmemoarerna (2011) har varit nominerade till Runebergspriset, och Potsdamer Platz (2019) vann priset.  Andtbackas dikter har översatts bl.a. till finska, tyska och engelska. Adtbacka har också varit konstnärlig ledare för litteraturfestivalen Littfest samt länskonstnär i litteratur i Österbotten under åren 2000–2005.

 

Sampsa Peltonen

Sampsa Peltonen. Bild Markku Heikkilä Suomen Yrityskuvaus.

Sampsa Peltonen är en finsk översättare som översätter bl.a. från arabiska och franska till finska. Peltonen har verkat inom språkbranschen i många olika uppgifter och översatt såväl litteratur som tv-program och även faktatexter till finska. Peltonen har ibland också utfört tolkningar.

Peltonen har översatt verk från arabiska till finska av den helsingforsiska författaren Hassan Blasim som uppträder på Littfest.

 

Seppo Puttonen

Seppo Puttonen. Författarrätt Joonas Kuittinen.

Seppo Puttonen är en litteraturredaktör som är känd från Rundradion. Puttonen har varit redaktör tillsammans med Nadja Nowak för tv-programmet Aamun kirja (Morgonens bok) och litteraturprogram i Yle Radio 1, som t.ex. programmet Kirjakerho. Puttonen intervjuade över 300 finländska författare i litteraturprogrammet Aamun kirja.

 

Sirpa Kähkönen

Sirpa Kähkönen: Bild Jonne Räsänen/ Otava 2019.

Sirpa Kähkönen är en författare känd för historiska och samhälleliga teman. Kähkönen har i sina verk behandlat civilbefolkningens öden under kristider, kvinnornas och barnens historia samt stora ideologier. Kähkönen har publicerat tio romaner, av vilka tre har varit nominerade för Finlandiapriset. Kähkönen har också publicerat uppslagsverk och pjäser.

I år firar Kähkönen sin 30-åriga författarkarriär. Kähkönens omtyckta Kuopio-serie fyller också jämnt:  seriens tionde del Vihreä Sali (Otava), som publicerades hösten 2021, tar läsaren från 1960-talets Kuopio ända till 1910-talets S:t Petersburg.

 

Sven-Erik Klinkmann

Sven-Erik Klinkmann. Foto John-Erik Klinkmann. Ellips förlag.

Sven-Erik Klinkmann är en författare, journalist och kulturforskare från Vasa. Klinkmann är en produktiv och mångsidig författare och han har publicerat bl.a. diktverk, biografier och texter som tar upp populärkultur. Klinkmann har också verkat som redaktör vid tidningen Vasabladet.

Kontaktuppgifter

Ota yhteyttä

Ilkka Nyqvist
Kulttuurituottaja
+358 400 564 469
ilkka.nyqvist(at)vaasa.fi

Sosiaalinen media