Förbigå menyn

Författargäster

På denna sidan kan du bekanta dig med författargästerna för LittFest Litteraturfestivalet 2022.

Karin Smirnoff

Karin Smirnoff     © Johan Gunséus/Tammi   

Karin Smirnoff har utbildat sig i litterär gestaltning vid Lunds universitet, där debutromanen Jag for ner till bror fick sin början. Verket, som inledde trilogin om Jana Kippo, blev en bestseller som såldes i över 100 000 exemplar och var nominerat till det högt värderade Augustpriset. Andra delen i serien, Vi for upp med mor, kommer ut på finska 2022 med titeln Viedään äiti pohjoiseen. På trilogin, som sammanlagt har sålt i över en halv miljon exemplar i Sverige, görs en tv-serie av produktionsbolaget bakom serien Bron, som blivit en riktig världssuccé.

Iida Rauma


Iida Rauma    © Matias Riikonen/Gummerus

Iida Rauma är författare och politices magister. Hon trivs i Åbo och Helsingfors och hennes debutroman Katoamisten kirja (2011) var nominerad till Helsingin Sanomats litteraturpris. Raumas andra roman Seksistä ja matematiikasta (2015) vann Kalevi Jänttis litteraturpris och Tulenkantaja-exportbokpriset och finns upptagen på Europeiska litteraturprisets finska slutlista. Till Raumas intressen hör linogravyr och att skapa musik. Hon är även chefredaktör för den queerfeministiska porrtidningen Ménage á trois.

Ujuni Ahmed

Ujuni Ahmed            © Otto Virtanen/WSOY

Ujuni Ahmed är en somaliskfödd samhällspåverkare och människorättsaktivist som har arbetat för kvinnors och flickors rättigheter. Hon har talat särskilt mot könsstympning samt hedersrelaterat förtryck och våld. Det personliga inlägget Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin handlar om frihet, att hitta sig själv och överträffa förväntningarna. Genom Elina Hirvonens ord ljuder Ujuni Ahmeds berättelse starkt och tydligt.

Boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin är Elina Hirvonens och Ujuni Ahmeds berättelse om hur det är att växa upp till kvinna i Finland när man som treåring har flyttat hit från Mogadishu. Ahmed bjuder in oss för att lyssna på erfarenheter och diskutera teman som det är svårt att tala om i det finska samhället om man är en kvinna med invandrarbakgrund.

Elina Hirvonen

Elina Hirvonen        ©Lauri Laukkanen/WSOY

Elina Hirvonen är författare och redaktör och skapar dokumentärfilmer.

Hirvonens debutroman Vill inte minnas kan inte glömma var nominerad till Finlandiapriset. I maj 2009 lyftes romanen fram på New York Times Book Reviews pärm, vilket är ovanligt för en debutroman. Douglas Robinson har översatt romanen som på engelska heter When I Forgot.

Mirja Mäkelä Trio


Mirja Mäkelä              © Teemu Mattsson

Mirja Mäkelä Trio, som grundades år 2006 och som består av finländska jazzveteraner, framför huvudsakligen sångaren Mirja Mäkeläs egen kompositionsproduktion. Bandet gav ut sitt debutalbum Runoisa år 2008 och sin andra skiva My Hidden Joys år 2016. Mäkelä har i sitt tonsättningsarbete dragit nytta av både Kirsi Kunnas, Sanna Karlströms och Heimo Hatakkas dikter. På Jazz-Espas konsert år 2021 uppträdde trion med en splitterny repertoar som spelades in på skiva i december 2021. Den nya skivan ges ut i april 2022 under skivmärket Eclipse Music.

Man kan bekanta sig med det nya albumet t.ex. på Spotify via länken: https://open.spotify.com/album/7H9U4a9qwXYRPypa4vDFhD?si=eNKPw-m8TaKT8GOh84h6Wg Livestämningar kan man uppleva här: https://mirjamakela.com/videos/

Trions särdrag är att förena finskspråkig dikt med jazzmusikens harmoni och rytmik. Gruppmedlemmarnas långa erfarenhet hörs som konstfullhet såväl i skapandet av djupa tolkningar som även i improvisationerna. Trion har fått beröm för sina personliga och fräscha kompositioner samt för den spontana och fängslande känslan på konserterna. Bandet ger sina medlemmar utrymme att lysa både tillsammans och separat, och musicerandet tänjs ut från intima stämningar till uppsluppna improvisationer.

Pekka Sauri

Pekka Sauri                     ©Uzi Varon/Minerva

Pekka Sauri är politiker, stiftande medlem av partiet De Gröna, känd radiopersonlighet, skämttecknare och psykolog. Han har även doktorerat i grunderna i kunskapsteori i London. Han var biträdande stadsdirektör i Helsingfors åren 2003- 2017.

Han har gett ut faktaböcker och romanen Parempaa kuin seksi.

Boken Onnen Harha är Sauris nyaste verk, där han summerar sin uppfattning om hur man klarar sig som människa i en verklighet som krasas sönder. Ett gott liv kan levas på många olika sätt.

Den grundläggande iakttagelsen är: livet blir med en gång lättare när människan ger upp sina försök att bli lycklig – den flyktiga känslostämning som kallas lycka.

Till sin utbildning är Sauri filosofie doktor och psykolog. För den stora allmänheten blev han känd som programvärd för radioprogrammet Yölinja åren 1987−2002.

Nilla Kjellsdotter


Nilla Kjellsdotter        ©Linus Lindholm/Gummerus

Nilla Kjellsdotter är en finlandssvensk kriminalförfattare. Hon är född i byn Pensala i Österbotten och bor tillsammans med sin man och två barn som är i skolåldern i grannorten Oravais, precis som sin huvudperson Mija Wadö. Hennes verk ges ut av svenska Norstedts Förlag. Norstedts Förlag.

Nilla har alltid velat skriva thrillrar och hennes största idoler är svenska kvinnliga deckarförfattare. Boken Flickan i stenparken (Kivipuiston tyttö) är hennes första thriller som utkommer på finska. Den inleder en beroendeframkallande deckarserie om Mija Wadö och hennes poliskolleger i Österbotten.

Hanna Brotherus


Hanna Brotherus           ©Nico Backström

Hanna Brotherus är koreograf, regissör och danskonstnär. Ainoa kotini är hennes debutroman. Boken pejlar en kvinnas livsskeden utan att försköna men på ett sätt som man kan identifiera sig med. Verket behandlar barndom och moderskap, familje- och parrelationer, sorger som ärvs från en generation till en annan och den översvallande kärleken. Och det när kärleken inte är tillräcklig och när man inte räcker till för sig själv. Universellt är livets frenesi och godkännande av ofullkomligheten.

Brotherus är känd för sitt arbete med olika slags grupper av människor. Hon har bl.a. arbetat med äldre människor,  asylsökande och drogmissbrukare som rehabiliteras. De verk som har uppstått i samarbete med människor med olika bakgrund samt med proffs inom dans- och teaterbranschen är till formen dansfilmer och scenverk som framförts både på nationella huvudscener och i sjukhuskorridorer.

Annika Åman


Annika Åman    © Aja Lund/Schildts & Söderströms

Annika Åman är en lovande regissör och manusförfattare från Oravais i Österbotten. Hon står för ett flertal sommarteaterframgångar och leder tillsammans med Alexandra Mangs även en egen teatergrupp med namnet Unga Scenkompaniet. I tidningen Ihmiset Suomessa berättar hon om Oravais Teaters framgångsrika produktion ”Under liten himmel”, den pjäs som handlar om profeten Maria Åkerblom. Hon nämner också vad som driver henne som regissör och manusförfattare.

Jag knäckte läskoden som 4-åring. Som 5-åring visste jag att jag ville bli författare. Dagarna i ända satt jag vid en gammal klaffbyrå och skrev mina självillustrerade böcker. De handlade alla om kvinnor och barn, tredje världen, fattigdom, ensamhet och orättvisa. Inte för att jag själv levde i någon misär eller hade erfarenhet av hur det var att vara ensamstående mamma, men jag visste att det var det här jag måste berätta om. Alla mina barn bestod av många hopstansade pappersark där en gammal, långhårig kvinna berättade om alla sina barn och hur det hade gått för dem i livet.

Rosanna Fellman


Rosanna Fellman   ©Niklas Sandstrom/Förlaget

Rosanna Fellman är en finlandssvensk författare. Fellmans första bok Strömsöborna gavs ut i september 2019. Verket fick Vimma-priset och Fellman vann Arvid Mörne-priset år 2018 för diktsamlingen Störd. Hennes andra verk Republikens president – Tasavallan presidentti är ett diktverk på tre språk.

Fellman inledde sin estradpoesi år 2013 och gjorde år 2018 sitt första framträdande på finska.

Studielivet var en stor del av hennes liv och hon har varit ordförande för den litteraturvetenskapliga ämnesföreningen Prosa vid Åbo Akademi. Ända till år 2018 var hon värd för Prosas och Bokens hus månatliga evenemang Poetry Pub.

Jag började skriva noveller om katter som sjuåring. Nu är jag inte sju år längre och skriver istället dikter om nazister och autister. Tycker fortfarande om katter dock.

Arbetar som frilansande skribent. Skriver böcker, skriver dikter, skriver med barn & ungdomar som ordkonstledare, skriver med vuxna när jag drar skrivarkurser, skriver till scen för uppträdanden. Uppträder på scen som talande poet och talar om hur det är att ha autism inför publik. Föreläser med andra ord som erfarenhetstalare via Finlands Autismförbund. Publiceras med kolumner och essäer i tidskrifter/dagstidningar, något som utvecklar mig mycket.

Janne Saarikivi

Janne Santeri Saarikivi är en finländsk  språkvetare och facklitterär författare som har varit https://sv.wikipedia.org/wiki/Professor professor vid institutionen för finskugriska språk vid Helsingfors universitet åren 2018−2021. Tidigare har han bl.a. varit professor för viss tid i finskugrisk språkforskning vid Helsingfors universitets humanistiska fakultet. Han är professor på deltid universitetet i Tromsö. Saarikivi har även föreläst och undervisat utomlands, bl.a. i Tartu universitet, Babeș-Bolyai-universitetet och det statliga universitetet i Udmurtien.

Boken Rakkaat sanat (ung. Kära ord) är Saarikivis nyaste verk. I boken går han igenom mängder med viktiga, stora, små, roliga eller dödsallvarliga ord och redogör med en språkvetares talang och noggrannhet varifrån orden kommer och gissar kanske också ibland vart de är på väg. Texterna i boken visar på ett konkret och lättillgängligt sätt hur vokabulären för människorelationer, politik, ekonomi och liknande områden i livet har ändrats beträffande värderingar, betoningar och betydelser − i språkets värld är ingenting evigt eller bestående även om man kanske tidvis påstår så. Janne Saarikivis stil är en briljant kombination av vetenskaplig skärpa och ögonöppnande humor. Boken Rakkaat sanat får läsaren att fundera över sina egna kära ord och deras historia – alltså sig själv – på ett nytt sätt.

Alfred Backa


Alfred Backa   © Frank A. Unger// Schildts & Söderströms

Alfred Backa är en komiker och författare som är född i Österbotten.

Jag är född och uppvuxen i Österbotten. Till den österbottniska mentaliteten hör att vara blyg och inte tala alltför gott om sig själv. Det har jag fått med mig. Jag är försiktig och inte särskilt pratsam. Ändå har jag skapat mig en karriär som komiker, på scen och i radio. Jag vet inte riktigt hur det går ihop, men det är väl lite det som är ironin. Jag tycker om att hålla igång med olika projekt. Det har jag alltid gjort. När jag var nio år startade jag en tidning. Den håller jag dock inte igång med längre. Nu skriver jag böcker. Åtminstone en bok. Jag hoppas att den är bra. Även om jag aldrig skulle säga det högt i Österbotten.

Mikael Berglund


Mikael Berglund                     © Elin Berge

Mikael Berglund, född 1977, debuterade 2015 med den hyllade romanen Ett föremåls berättelse om obesvar, som nominerades till bland annat Katapultpriset. Romanen Smekmånader, som gavs ut 2017, nominerades till bland annat Svenska Dagbladets litteraturpris. Hans tredje roman Ovanjorden utkommer våren 2022. När han inte skriver böcker arbetar han även som grafisk formgivare, webbprogrammerare och på ett bokcafé i hemstaden Umeå. 2022 nominerades han till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris.

Emmi Valve


Emmi Valve                       ©Henry Söderlund

Emmi Valve (f. 1984) är seriekonstnär och illustratör. Valves debutverk, dagboksalbumet Sit kun sun naama räjähtää (Huuda Huuda) utkom år 2013. Valve har gett ut många serier, bl.a. i sina prisbelönta underground-tidningar, i sin serietidningsblogg och i album som kommit ut efter verket Armo. År 2021 gavs Armo ut i Frankrike.

 

Kontaktuppgifter

Ota yhteyttä

Ilkka Nyqvist
Kulttuurituottaja
+358 400 564 469
ilkka.nyqvist(at)vaasa.fi

Sosiaalinen media

18.04.2024 - 11:56

Vaasan kaupunginkirjasto

10.04.2024 - 07:26

Vaasan kaupunginkirjasto