
Artikelkategorier: Nyheter
Arbetslöshetsgraden i Österbottens Sysselsättningsområde förblir låg jämfört med övriga Finland
Publicerad: 22.5.2025
Enligt Arbetsförmedlingsstatistiken som publiceras varje månad av NTM-centralernas utvecklings- och förvaltningscenter (UF-centret) samt sysselsättningsöversikten från NTM-centralen i Österbotten var arbetslöshetsgraden inom Österbottens Sysselsättningsområde (Kaskö, Korsnäs, Laihela, Malax, Korsholm, Närpes, Nykarleby, Vasa och Vörå) i april en av de lägsta bland sysselsättningsområdena (6,9 %). Motsvarande siffra för hela landet var 11,5 % och 7,2 % i NTM-centralen i Österbottens område. Jämfört med mars minskade arbetslösheten i Österbottens Sysselsättningsområde med 0,1 procentenheter och i hela landet med 0,3 procentenheter.
Antalet arbetslösa arbetssökande ökade under året, men minskade från mars
I slutet av april fanns totalt 8 807 arbetssökande i Österbottens Sysselsättningsområde, varav 4 259 var arbetslösa. Jämfört med året innan ökade antalet arbetslösa med 477 personer (+12,61 %), men jämfört med mars minskade antalet arbetslösa med 122 personer (-2,78 %).
Jämfört med året innan minskade antalet arbetslösa endast i Malax och Nykarleby. I Malax minskade antalet med 13 personer (-12 %) och i Nykarleby med 10 personer (-6 %). Den största ökningen i antal arbetslösa skedde i Vasa, där antalet ökade med 376 personer (+15 %) och i Laihela, där antalet ökade med 42 personer (+20 %). Den största procentuella ökningen skedde dock i Kaskö, där antalet arbetslösa ökade med 28 % (+11 personer).
Antalet arbetslösa ökade i nästan alla åldersgrupper jämfört med förra året. Den största ökningen i antal arbetslösa skedde bland 45–64-åringarna. Procentuellt ökade arbetslösheten mest bland 45–49-åringar (+17,86 %), 50–54-åringar (+15,79 %) och 55–59-åringar (+13,9 %). Även arbetslösheten bland unga ökar, men tillväxten är mer måttlig.
Långtidsarbetslöshet fortsätter att öka
Antalet långtidsarbetslösa, det vill säga personer som varit arbetslösa utan avbrott i minst ett år, ökar i Österbottens Sysselsättningsområde, men också nationellt. I slutet av april fanns 1 367 långvarigt arbetslösa, vilket är 399 fler än för ett år sedan (+41,23 %) och 44 fler än förra månaden (+3,33 %). Nationellt är ökningen mer måttlig; i hela landet ökade antalet långvarigt arbetslösa med 27,01 % jämfört med året innan och med 2 % jämfört med förra månaden.
”Ökningen av långtidsarbetslösheten påverkas sannolikt, förutom av den allmänna arbetsmarknadssituationen, också av att sysselsättningstjänsternas utbud av sysselsättningsfrämjande tjänster har minskat, vilket delvis beror på det strama ekonomiska läget”, säger Kaisa Peltomäki, servicechef vid Österbottens Sysselsättningstjänster. Hon påpekar också att andelen invandrare i arbetskraften har ökat, men att de fortfarande har utmaningar i att komma in på arbetsmarknaden, trots att kompetensen finns där.
Antalet lediga jobb på Arbetsmarknadsplatsen minskar
I Österbottens Sysselsättningsområde anmäldes 679 nya lediga jobb till Jobbmarknaden i april, vilket är 134 färre än i mars.
Under april var totalt 1 363 arbetsplatser öppna, vilket är 773 färre än i mars och 1 019 färre än vid samma tid förra året.