Förbigå menyn
vuoden maisemateko

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Årets landskapsgärning 2019 till Vasa stad! 

Publicerad: 22.10.2019

Vasa stads grönområdesenhets talkorensning av jättebalsaminen belönades 19.10 som Årets landskapsgärning i Södra Österbotten 2019. Vasa fortsätter till den riksomfattande tävlingen där vinnaren koras i november.  

I Grönområdesenhetens talkorensning av jättebalsaminen deltog 120 personer från 19 olika klubbar och föreningar. Vasa stad betalade ett talkobidrag för talkoarbetet.

Jättebalsaminen rensades på talko på 29 platser på grönområden och i närskogar i Vasa. Dessutom har den egna personalen tagit bort och därmed förhindrat jättebalsaminen från att sprida sig på 52 olika objekt.

Jättebalsaminen är en främmande art som inte hör till den finländska naturen ursprungligen. Den sprider sig snabbt, minskar naturens mångfald och ökar slitaget på jordmånen.

– Priset visar hur viktigt arbetet är. Förhoppningsvis ökar medvetenheten om hur skadliga de främmande arterna är och förhoppningsvis erhålls tillräckligt med ekonomiska resurser för avlägsnandet av främmande arter. Vi har för avsikt att fortsätta vårt målmedvetna arbete för att hålla grönområdena i Vasa fria från främmande arter, säger grönområdeshortonom Leila Roininen.

Som vinnare i landskapet fortsätter Vasa till den riksomfattande tävlingen, vars vinnare offentliggörs på Maa- ja kotitalousnaisten Keskus sammanträde i slutet av november.

På bilden Katriina Rautala, Leila Roininen och Azeri Fardin från Vasa stads grönområdesenhet