Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Det nya utegymmet vid Metviken ger fantastiska ramar för motionering

Publicerad: 9.6.2023

Uppdaterad: 28.6.2023

Vasaborna har fått ett utegym med hög kvalitet i Metviksparken, där finns redskap och ställningar för många olika smaker.

Gratis handledning i hur man använder redskapen ges tisdagar kl. 11.30–12.15 sommartid (veckorna 23–26). Då är idrottsservicens motionsrådgivare på plats för att ge handledning i användningen av redskapen.

Det nya utegymmet har inhemsk utegymsutrustning med hög kvalitet från David, hopphäckar, street work out -ställningar och tyngdlyftningsstång samt en 50 meter lång löpbana.

– Det är fråga om utegymsredskap med mycket hög kvalitet. Det är fint att vi till Vasa fick en lågtröskel motionsplats på den här nivån, säger chefen för idrottsverksamheten Mika Lehtonen.

Reglerbara vikter i redskapen

I redskapen finns reglerbara viktenheter, och de lämpar sig både för rehabiliterande träning och målinriktad och till och med hård träning. I Street workout -ställningen ingår monkey bars, hävstänger, ribbstolar och gymnastikringar, vilket gör att den lämpar sig för effektiv träning av hela kroppen.

På alla redskap i utegymmet finns bilder med instruktioner om hur man använder redskapet. Dessutom finns där en QR-kod med hjälp av vilken man kan hitta mera exakt information om vilka användningsmöjligheter redskapet har.

– Det är bra att observera att gymmet inte är en lekplats och att det inte lämpar sig för barn under 14 år. I en del av redskapen finns vikter som inte passar för barn och som, om de används fel, kan orsaka skador på små barn, säger Lehtonen som en påminnelse.

Energisparande led-armatur och miljövänlig konstgräsmatta

Utegymmets redskap har placerats på en miljövänlig konstgräsmatta. Konstgräsmattan som är fylld med sand och kan återvinnas är ett underlagsmaterial som väl tål slitage, kräver lite underhåll och enkelt kan repareras.

Utegymmets led-armatur har genomförts så att man har utnyttjat smart teknik. Belysningen fungerar med 10 procents effekt, och användaren kan aktivera lamporna till full effekt genom tryckknappar som finns på området. Lamporna kan också styras med rörelsedetektorer.

– Genom att styra belysningen kan vi uppnå synnerligen ansenligt energisparande på årsnivå, berättar Lehtonen.

Utegymmet har förverkligats av Puuha Group Oy.