Förbigå menyn
Utställningsskyltar fästa i en skyddande asida. I bakgrunden syns ruinerna av Gamla Vasa.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

En utställning har öppnats vid Gamla Vasa ruiner

Publicerad: 19.7.2023

Bland ruinerna av S:ta Maria kyrka i Gamla Vasa har man arrangerat en liten utställning i anslutning till restaureringsarbetet. Utställningen vid ruinerna pågår åtminstone i år och nästa år.

Vasa stads museer för regionalt arbete har producerat utställningen vid ruinerna av S:ta Maria kyrka i Gamla Vasa. Utställningen är framlagd i kyrkan på ett område som har avgränsats med skyddsstaket, och den genomförs på tre språk – finska, svenska och engelska. Sommartid kan man gå och se insidan av kyrkan.

– Utställningen ger en inblick i S:ta Maria kyrkas historia för såväl turister som lokalbefolkning, vilket väcker platsen till liv i allas fantasi, konstaterar Leena Nyqvist som är chef för publikarbetet vid museerna.

Genom gamla bilder och texter presenteras förvandlingen från kyrka till ruin samt underhåll och restaurering av ruinerna på 1900-talet. Dessutom berättar utställningen om den restaurering som pågår nu.

I utställningen finns också en bild av kyrkan som arkitekt C. A. Setterberg har ritat år 1855, det vill säga tre år efter Vasa brand. Den är en av de äldsta bilderna som finns kvar som föreställer S:ta Maria kyrka efter branden.