Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Erkännande för långvarigt kulturarbete – priset för Årets kulturgärning i Vasa gick till Sudenmorsiamet ja Weljet

Publicerad: 21.4.2023

Gruppen Sudenmorsiamet ja Weljet som förenar musik, poesi, teater och eldkonst tilldelas priset för Årets kulturgärning i Vasa 2022. Gruppen som har hänfört publiken vid Gustavsborgs strand avslutade sin långvariga karriär på 30 år med sin föreställning under Konstens natt.

Vasa kultur- och idrottsnämnd har tilldelat gruppen Sudenmorsiamet ja Weljet priset för Årets kulturgärning i Vasa 2022.  Med priset uppmärksammas en kulturgärning av en privatperson eller grupp under föregående år, som har utvecklat Vasas kulturliv.

Erkännandet gavs för ett långvarigt arbete för Vasas kulturliv. Gruppen som har varit verksam sedan 1993, har ordnat offentliga och avgiftsfria föreställningar som förenar musik, dans, poesi, teater och eldkonst. Föreställningen på Gustavsborgs strand, som blivit en tradition, var den 30-åriga gruppens sista uppträdande under Konstens natt i Vasa år 2022.

Kulturupplevelse med låg tröskel som saknar motstycke

För många besökare har den sena kvällsföreställningen av gruppen Sudenmorsiamet ja Weljet kulminerat evenemanget Konstens natt. Den öppna och tilltalande föreställningen har lockat en mångsidig och stor publik under årens lopp.

I motiveringen lyfte man fram att gruppens uppträdande har varit en högklassig kulturupplevelse som man har kunnat delta i med en låg tröskel.   Verkets planering och genomförande har samlat artister och kulturentusiaster inom olika kulturområden i Vasa, där var och en har kunnat delta med sin egen insats inom det egna styrkeområdet.

Platsen vid Gustavsborgs strand har också blivit en viktig del av verkets föreställning där den omgivande naturen har skapat en unik stämning för händelsen. Händelsens tjusning baserar sig på ett unikt koncept som ger en övergripande upplevelse där många kulturområden förenas.

Stadsborna fick ge förslag till mottagare av priset

Det gavs sammanlagt 105 förslag till 13 olika kandidater som mottagare av priset Årets kulturgärning i Vasa 2022.  Stadsborna fick åter ge förslag till mottagare av priset.

Prisets värde är 2000 euro och det delades nu ut för fjärde gången. Fjolårets pris tilldelades Katukulttuuri ry och innan dess har priset tilldelats Vähäkyrö-Seura, Matts Andersén och Henrik Fågelbärj samt guiderna i Vasa-Korsholm.