Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Club for Five

Artikelkategorier: Nyheter

Ett öppet seminarium om körmusik och en virtuell konsert med Club for Five

Publicerad: 4.5.2021

Vasa körfestival ordnar lördag 15.5.2021 ett avgiftsfritt och mångsidigt webbseminarium som är öppet för allmänheten och kulminerar i en konsert med Club for Five, som direktströmmas.

Följ seminariet kl. 16-18 och konserten kl. 19-20 på vasa.fi/stream.

– I stället för en fysisk festival satsar vi i år på ett mångsidigt och högklassigt virtuellt seminarium om körmusik som är öppet för allmänheten. Det utlovas även diskussioner om samproduktioner under kommande år med representanter för och funktionärer i lokala körer, säger den konstnärliga ledaren Kristian Heberg.

På det avgiftsfria seminariet som är öppet för allmänheten kl. 16–18 får vi höra tre toppexperter på körmusik fundera på hur körsångare kan bibehålla sin motivation under coronapandemin och vilka åtgärder som krävs för att körverksamheten återhämtar sig efter den långa pausen. I diskussionen medverkar Matti Hyökki, Cecilia Rydinger och Kari Turunen.

Seminariet genomförs på både finska och svenska.

Kvällen kulminerar i en konsert med Club for Five som direktströmmas från huvudbibliotekets Drama-sal kl. 19–20.

Toppexperter på körmusik

Matti Hyökki är föregångare inom finländsk körmusik, kördirigent, doktor i musik och professor emeritus i kördirigering vid Sibelius-Akademin. Dessutom har han länge dirigerat den anrika manskören Ylioppilaskunnan Laulajat.

Professorn i orkesterdirigering Cecilia Rydinger är en av det svenska musiklivets klarast lysande stjärnor och har erfarenhet av att dirigera ett flertal nordiska operaföreställningar och orkestrar. Sedan 2008 dirigerar hon den världsberömda manskören Orphei Drängar som även har uppträtt på körfestivalen.

Kari Turunen arbetar som konstnärlig ledare för kammarkören Vancouver Chamber Choir i Vancouver i Kanada sedan 2019. Han är doktor i musik och har länge dirigerat ett flertal av Finlands främsta körer.

”Något positivt för fältet”

I förmiddagens seminarieprogram reserveras särskilda avsnitt även för kördirigenter runt om i Finland samt för lokala aktörer. Samtidigt får de lokala köraktörerna även en inblick i ett storskaligt körprojekt som ska genomföras i samarbete med Vasa stadsorkester 2022.

Under veckoslutet träffar den konstnärliga ledaren för festivalen Kristian Heberg även dirigenter och ordförande för körer i Vasaregionen och diskuterar bland annat verksamhetsförutsättningarna efter coronapandemin med sina gäster.

Såsom många andra musikevenemang är även Vasa körfestival tvungen att anpassa sig till den rådande pandemisituationen för redan andra året i rad.

– Det virtuella evenemanget är en påminnelse om att vi fortfarande finns till och vill lyfta fram körmusik och hitta nya, positiva sätt att stödja körerna, säger kulturproducenten Ilkka Nyqvist vid Vasa stad.

Seminarierna ordnas i samarbete med Finlands Körledarförening och förbundet Suomen laulajain ja soittajain liitto.