Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Fler företag än tidigare i Vasa centrum – restaurangerna, caféerna och välmåendeservicen har ökat 

Publicerad: 6.2.2020

Enligt resultaten av den riksomfattande livskraftsberäkningen är Vasa centrums livskraft fortfarande på hög nivå. Det finns fler företag än tidigare i centrum. I fråga om affärslokalerna syns en ökning i synnerhet i fråga om andelen restauranger, caféer, skönhets- och välmåendeservice.  

Enligt resultaten av livskraftsberäkningen, som Visit Vasa och Vasa stads tekniska sektor gemensamt har låtit utföra, är livskraftstalet fortfarande högt. Livskraftstalet för Vasa centrum är nu 3,415. I fjol var motsvarande siffra 3,696.

Livskraftstalet är det viktigaste jämförelsetalet på riksnivå. Motsvarande beräkning av centrums livskraft görs i över 40 städer. Livskraftstalet beräknas genom att från mängden företag som betjänar på lördagarna avdras de tomma lokalerna och talet relateras till kommunens invånarantal.

I Levande Stadskärnor rf:s riksomfattande jämförelse våren 2019 sjönk livskraftstalet i de största städerna med nästan 5 % i genomsnitt. När alla städer räknas med är nedgången i genomsnitt 7,6 %. Endast i vissa stadscentrum uppmättes en positiv utveckling.

Konsumenterna vill ha upplevelser och service i Vasa centrum

Enligt resultaten av beräkningen av Vasas livskraft har mängden företag i centrum ökat med 40 från år 2016 till år 2019.

I fråga om affärslokalerna i centrum syns i synnerhet en ökning i andelen restauranger, caféer, skönhets- och välmåendeservicen.

– I centrum har service som ger upplevelser och kräver fysisk närvaro fått större betydelse. Det handlar om möten som inte kan föras över till nätet, analyserar Visit Vasas verkställande direktör Max Jansson.

Enligt resultaten av livskraftsberäkningen har restaurangernas och caféernas relativa andel ökat i centrum på riksnivå medan affärerna har minskat, så också i Vasa. Enligt Finsk Handels prognos år 2019 kan upp till 40 % av detaljaffärerna försvinna under de följande tio åren.

Även konsumenternas beteende har förändrats. – Nu vill konsumenterna ha upplevelser och service. Det skulle passa bra med mera upplevelser i Vasa centrum, säger Jansson.

Det finns färre inrednings- och hemtillbehörsaffärer än tidigare i centrum. Mängden specialaffärer i centrum är oförändrad. Andelen lokaler som används enbart under vardagar, såsom kontor och arbetsutrymmen, har ökat. Andelen affärer och restauranger som betjänar på lördagar har minskat i centrum och Stenhaga och ökat något i Klemetsö.

– Trots omvälvningen inom handelsservicen ökar Vasa stads parkeringsinkomster något. Det här förklaras av att den övriga servicen i centrum utnyttjas mera, säger direktören för tekniska sektorn Markku Järvelä.

Livskraftsberäkningen genomfördes av FM Martti Wilhelms från TietojärjestelmäPalvelu Salokorpi Oy i december 2019.

Bilagan

Elinvoimalaskennan tulokset 27.1.2020 (pdf)