Förbigå menyn
Foto: Vilma Savela

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

FM-serien i banbåtsracing fortsätter i Vasa under veckoslutet – Inre hamnen stängs för övrig båttrafik medan tävlingsstarterna pågår

Publicerad: 28.7.2022

Under det kommande veckoslutet kommer FM-serien i banbåtsracing för första gången till Vasa. Evenemanget, som bär namnet RaceWKND, ordnas i Inre hamnen 29–31.7. Av säkerhetsskäl stängs tävlingsområdet för övrig båttrafik medan tävlingsstarterna pågår.

I FM-serien kör man i fyra olika båtklasser på en 1 500 meter lång bana som märkts ut med bojar. Det finns tävlingsstarter både på lördag och på söndag och tävlingarna pågår cirka fyra timmar båda dagarna. Starterna sker invid Kuntsi och tävlingarna kan följas i Inre hamnen.

– Området stängs för övrig båttrafik för 8–20 minuter åt gången. Runt tävlingsområdet finns säkerhetsbåtar som hindrar eventuella civilbåtar från att komma in på banan. Den övriga båttrafiken får köra genom området mellan starterna, säger trafikregleringchefen Jori Löfbacka.

Området stängs för övrig båttrafik av säkerhetsskäl, för de snabbaste racerbåtarna kör upp till 120 kilometer i timmen under tävlingarna. På uppvisningar susar båtarna fram med en hastighet på upp till 190 kilometer i timmen.

Racerbåtarna sjösätts vid kajen i Inre hamnen. Under evenemanget används cykelvägen och parkeringsplatserna inom det närmaste området som depå.

Studera tidtabellerna under veckoslutet på arrangörens webbplats. Det är fritt inträde för allmänheten till evenemanget.