Förbigå menyn
Karta över Vasa

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Fotografier på gathörn förr i tiden pryder elskåp

Publicerad: 1.7.2020

Vasa stads kulturtjänster har tillsammans med två fotografer från Vasa gjort en utställning i pop up-anda på elskåp i stadens centrum. Rutten hittar du även i kartapplikationen.

I sommar lönar det sig att titta lite extra på elskåpen i stadens centrum, eftersom fr.o.m. 1.7.2020 de pryds av fotografier från Vasa.

Utställningen som består av fotografier heter Förr i dessa grannskap – bilder från Vasa och den har sammanställts av 40 fotografier som Gunnar Bäckman och Jukka Kankaanpää tagit. Båda två har lång erfarenhet av fotografering och av att föreviga miljöer i Vasa.

I och med utställningen kan man se hur stadsbilden har förändrats under årens lopp, t.ex. vid Fiskstranden.

–Fotografierna har satts upp på Vasa Elnäts elskåp så att de är så nära vyn på fotografiet som möjligt, säger kulturproducent Ilkka Nyqvist.

Idén till utställningen uppstod inom Vasa stads kulturtjänster som har genomfört den tillsammans med fotograferna. En utställning på elskåp har inte tidigare genomförts i Vasa.

–Den bärande tanken bakom utställningen är att de här fina fotografierna visas fritt och i pop up-anda i staden och lyfter fram lokalhistorian. Genom att gå hela kulturrutten får man även energi i vardagen, ler Nyqvist.

Minnen bevaras i fotografierna

Fotografierna på elskåpen har tagits i Vasa på 1960–80-talen. En del av byggnaderna som syns på fotografierna, t.ex. Finniläs hus och Stenfors hus, finns inte längre kvar.

–Några objekt fotograferade jag precis innan byggnaden revs, då endast fasaden stod kvar, säger Gunnar Bäckman.

Bäckman som under sin karriär arbetade som fotograf på Vasabladet fick sin första kamera i slutet av 1950-talet. Han har sedan dess fotograferat den byggda miljön och människorna i den i synnerhet i Vasa. Den senaste tiden har han bl.a. lärt sig  en fotograferingsteknik från slutet av 1800-talet i sin studio.

Jukka Kankaanpää har länge arbetat med fotografier, videor och filmer bl.a. på Vaasa-opisto. Han har även varit en förespråkare för skyddandet av trähusen i Vasa. Den förändrade stadsbilden syns bra i hans fotografier på byggnader.

–På hörntomten på Vasaesplanaden 19 vid f.d. Halpahalli har det i olika skeden funnits bl.a. ett färgeri, ett destilleri, en arbetarmatsal och ett resandehem samt i slutet av 1970-talet en köp- och försäljningsaffär, minns Kankaanpää.

Båda fotograferna har givit ut fotografiböcker med stadsmiljön som motiv. Bäckmans Mitt Vasa – Minun Vaasani publicerades år 2013 och Kankaanpääs Ulkona (utomhus) år 2012.

Rutten med fotografier finns även i kartapplikationen i adressen: https://geoinfo.vaasa.fi/sovellukset/dessagranskap/.

Utställningen visas fram till 28.2.2021.