Förbigå menyn
Rockskolans handledare (från vänster) Joni Kiviniemi, Niklas Norrgrann och Sami Sillanpää har arbetstiden full av musik, men de spelar också alla själva aktivt på fritiden i sina egna band.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Från Beatles till punk och heavy: Rockskolan fyller 20 år

Publicerad: 28.4.2023

Rockskolan har redan i 20 år erbjudit ungdomar i Vasa musikundervisning med låg tröskel. En av höjdpunkterna under jubileumsåret är en jubileumskonsert som ordnas 26.5.

Joni Kiviniemi, Niklas Norrgrann och Sami Sillanpää är inte alldeles traditionella ungdomsledare. Trummisen Kiviniemi, bassisten Norrgrann och gitarristen Sillanpää spelar alla på sin fritid aktivt i egna band, men också deras arbetstid är fylld av musik.

Alla tre är handledare vid Vasa stads ungdomsservices Rockskola med många års erfarenhet. Rockskolan fyller i år 20 år.

Rockskolan började år 2003 i Vasa i ett litet lagerrum. I dag finns Rockskolan vid Rockwerkstas i Klemetsö, i en lokal som renoverades år 2011 och där det finns fyra rum för band samt en studio.

Bandhandledning och individuella lektioner

I Rockskolans undervisningsutbud ingår bandhandledning, individuell undervisning, ljudinspelning och att göra låtar vilka alla är avsedda för 13–17-åriga Vasabor. Alternativen på bandlektionerna är gitarr, basgitarr, trummor, klaviatur och sång, på privatlektionerna gitarr, trummor och basgitarr. I Rockskolan finns också en egen studio där man kan spela in musik och göra musikvideor.

Rockskolan är verklig hobbyverksamhet med låg tröskel för ungdomar, eftersom man kan komma med utan någon erfarenhet, det krävs bara intresse för musik och för att spela eller sjunga i ett band.

– I början behöver man inte heller ha eget instrument, utan det kan man låna av oss. Deltagaravgiften för bandundervisningen är endast 11,50 euro per person under en termin, berättar Sillanpää.

Anmälningar under hela året

Du kan anmäla dig till Rockskolan året runt. Om alla undervisningsplatser är upptagna, kan du ställa dig i kö.

Bandens sammansättning varierar, så de kan ha allt från 2 till 13 medlemmar.

– När en ung person anmäler sig till bandundervisning hos oss, berättar hen samtidigt till exempel vilken slags musik hen tycker om att lyssna på och vilket instrument som intresserar. Utgående från det ser vi handledare ut en lämplig sammansättning för hen, beskriver Norrgrann.

Vi börjar med Metallica och Radiohead

När det är fråga om yngre personer är det handledarens uppgift att handgripligen handleda i hur man spelar. Handledarna måste också arrangera låtarna så att de kan spelas av band som består av musikutövare på olika nivåer.

– Man börjar med enkla coverlåtar, till exempel Radioheads Creep eller Metallicas For whom the bell tolls. De som har spelat tillsammans längre gör redan egna låtar och kan också spela in dem i vår studio, säger Kiviniemi.

De mera erfarna banden frågar handledarna till exempel om vad de tycker om de låtar som banden själva har gjort.

– Vi hjälper också till exempel när det är fråga om inspelning samt marknadsföring av gig samt om roudande inför spelningar.

För hobbymusikutövare är det viktigt att få uppträda.

– Rockskolans band kan beställas för att uppträda vid olika tillställningar och det kostar inget. Vidare ordnar vi fyra gånger per år Rockskolans egna konserter, där alla band får uppträda, berättar Sillanpää.

Jubileumskonserten 26.5: dokumentärfilm och Rockskolan Re-union

En av höjdpunkterna under jubileumsåret infaller 26.5 då Rockskolans officiella 20-årsjubileum firas på Ritz.

– Det utlovas en dokumentärfilm som berättar om Rockskolans historia. På scenen står också fyra av skolans tidigare band, som framför låtar från sina år i Rockskolan. Vidare arrangerar vi 25.5 den traditionella konserten Keväthäslinki, där alla våra nuvarande band uppträder, berättar Kiviniemi.

Fakta om Rockskolan

  • för 13–17-åriga Vasabor
  • bandundervisning: gitarr, basgitarr, trummor, klaviatur och sång
  • privatlektioner: gitarr, trummor och basgitarr
  • cirka 60 elever (våren 2023)
  • av eleverna är cirka hälften flickor och hälften pojkar
  • Anmäla sig kan man under hela året
Iskender Kebab spelar finsk punk med ett hårt ös. I bandet ingår Lucas Lillqvist (trummor), Antti Einola (basgitarr/sång), Leevi Huissi (gitarr) och Kia Pada (gitarr, hon är inte med på bilden).