Förbigå menyn
Maria Lund

Från Estland till Första maj! Vasa stadsorkesters 50-års jubileumssäsong fortgår

Publicerad: 15.4.2024

Vasa stadsorkester tar emot våren i månadsskiftet april-maj med två musikaliskt synnerligen olika temakonserter, där man dock i båda spanar bortom haven.

fredagkväll 19.4 är temat för konserten vår kära södra granne Estland och framför orkestern ställer sig två av de intressantaste namnen inom estnisk musik: dirigent Risto Joost och det strålande pianistlöftet Tähe-Lee Liiv. I Vasa kommer man ihåg Joost som segrare i Jorma Panula -kapellmästartävlingen år 2012 och han har under de senaste åren lett betydande orkestrar runtom i Europa.   

Tähe-Lee Liiv

I Ester Mägis nyklassiska pianokonsert får Tähe-Lee Liiv, som redan vunnit flera pianotävlingar, spela av hela sitt unga hjärtas lust.  

Joost känner sitt hemlands musik som sina egna fickor och tar med sig till Vasapubliken en intressant samling estniska betydande verk från 1900-talet. Där tog musiken under sovjetmakten en helt annan riktning än i Finland, och inslag från den egna folkmusiken hörs starkt i konsertens kompositörers verk.  Utvecklingen inom den estniska musiken ledde slutligen Arvo Pärt in på en minimalistisk och andlig stil, som inte undviker starka känsloladdningar. I Pärts genombrottsverk Tabula Rasa koncentrerades de centrala dragen i den nya stilen i en form som har gjort honom till en av de mest spelade levande kompositörerna under det här årtusendet. 

Vasa stadsorkesters Första maj är ljusröd och mycket bubblig!

Med i orkesterns Första majfest är fantastiska Maria Lund och dirigenten Dimas Ruiz Santos, som är född i Spanien men bor i Vasa med sin familj. Konserten, som är full av framför allt operett- och musikalmelodier, går från Franz Lehárs Läderlappsvärld till Medelhavet och den angloamerikanska underhållningsmusikens finaste pärlor. I den här konserten är Första maj ljusröd och mycket bubblig! 

 

 

Tere Tulemast! 
Fr 19.4 kl. 19.00 i stadshuset i Vasa
Vasa stadsorkester
dir. Risto Joost
sol. Tähe-Lee Liiv, piano  

KÕRVITS / PÄRT / MÄGI / TUBIN 

Pink Champagne!  
On 1.5 kl. 15.00 i stadshuset i Vasa
Vasa stadsorkester
dir. Dimas Ruiz Santos
sol. Maria Lund 

Biljetter: 30 / 25 / 2 €
www.netticket.fi/tere-tulemast-vaasa
www.netticket.fi/pink-champagne-vaasa