Förbigå menyn
Vanhan Vaasan museo kuvattuna takapihalta

Artikelkategorier: Nyheter

Gamla Vasa museum har öppnat för sommarsäsongen

Publicerad: 28.6.2022

Uppdaterad: 30.6.2022

Gamla Vasa museum har öppnat för sommarsäsongen 31.5–31.8.2022. Man kan bekanta sig med museet avgiftsfritt från tisdag till söndag kl. 10–17. I sommar visas en utställning i liten skala, ”Vasa brand 170 år”.

Utställningen Vasa brand 170 år öppnar på Gamla Vasa museum 7.7 och visas till slutet av augusti.

–Den berättar om Vasa brand och svarar på frågor om hurdan stad som brann 1852, vad som hände vid branden, hur staden såg ut efter branden och hur nyheten spreds via den tidens kommunikationsmedel. Med kartor och fotografier berättar utställningen även vilken del av staden som brann och vilken del som klarade sig, berättar regionmuseiforskare Kaj Höglund.

En av stadens äldsta byggnader

En brand förstörde största delen av Vasa stad år 1852. Wasastjernahuset, nuvarande Gamla Vasa museum, klarade sig undan branden och det är således en av stadens äldsta byggnader. Abraham Falander lät bygga huset åren 1780–81. Han adlades senare med namnet Wasastjerna.

Största delen av museets möbler och föremål har tillhört borgarfamiljer, köpmän och skeppsredare som bodde i Vasa före branden. Det har inte bevarats så väldigt många föremål, men redan själva huset är ett intressant besöksmål.

Med hjälp av en miniatyrmodell kan man studera hur det såg ut i staden före branden.  Fotoutställningen på museets tredje våning berättar om området som utflyktsmål efter att nya Vasa hade byggts på sin nuvarande plats.

Gratis museibesök

Gamla Vasa museum har öppet 31.5–31.8.2022 tisdagar till söndagar kl. 10–17. Det är gratis inträde till museet. Falanders källare fungerar som café under museets öppettider.

Guidning för allmänheten ordnas på söndag 24.7 kl. 13 på svenska och kl. 14 på finska.

Lekredskapen utomhus kan användas hela sommaren under museets öppettider.