Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Artikelkategorier: Nyheter

Invånarna gav Vasaregionens kollektivtrafik namnet Lifti

Publicerad: 22.9.2020

Uppdaterad: 1.10.2020

Vasaregionens invånare röstade och gav områdets nya kollektivtrafik namnet Lifti. Bland över 600 förslag sållades tre finalister fram och dessa fick sammanlagt hela 1445 röster. Lifti inleder sin verksamhet år 2022 och nu börjar en logo och den visuella framtoningen inklusive färger planeras.

Folket har sagt sitt. Vasa stads och Korsholms kommuns nya regionala kollektivtrafik får namnet Lifti. Namnet på den nya kollektivtrafiken, som inleder sin verksamhet år 2022, avgjordes i en omröstning, som invånarna deltog i med stort intresse. Av de tre namnförslag som valdes till finalen fick Lifti 664 röster, Blinkka 508 och Vindi 273.

– Vi fick in över 600 namnförslag av invånarna i Vasa och Korsholm och de tre förslag som expertrådet valde till final fick sammanlagt 1445 röster. Vi är glada över att namntävlingen har väckt uppmärksamhet och att invånarna har varit aktiva, eftersom det visar att kollektivtrafiken är viktig för dem, konstaterar Vasa stads kollektivtrafikplanerare Anastassia Backlund.

– En lyckad namntävling är en bra start. Den visar att det finns intresse för arbetet med ett varumärke för den nya kollektivtrafiken och vi vill ha med invånarna i det, fortsätter Gustaf Westerholm, kommunikationsansvarig på Korsholms kommun.

Vasa stads marknadsföringssakkunniga Eevamaria Paasikari påminner om att Lifti börjar trafikera först år 2022, så invånarna har god tid på sig att smaka på och bli vana vid namnet på den regionala kollektivtrafiken.

– Vi hoppas att det ska kännas enkelt för våra invånare att “lifta” med kollektivtrafiken ­– att det ska vara lätt och behändigt att ta Lifti, att servicen ska vara friktionsfri och att Lifti ska bli ett enkelt val i vardagen, säger Paasikari.

– Det bästa med namnet Lifti är att det kom som ett förslag från en invånare och att det har väckt det största intresset bland invånarna.

Lifti är internationellt och lätt att använda

I första skedet av tävlingen om ett namn på kollektivtrafiken uppmanades invånarna i Vasa och Korsholm ge förslag till ett slående namn som avspeglar den lokala kulturen och kan användas på både svenska och finska. Nancy Seppänen var den enda som föreslog namnet Lifti och idén till namnet fick hon från ordet lifta.

– Ordet är bekant på både svenska, finska och engelska. Namnet ger mig en bra känsla och jag börjar tänka på miljövänliga och förmånliga skjutsar, motiverar Seppänen glatt sitt vinnande förslag.

Eevamaria Paasikari säger med beröm i rösten att Lifti är ett enkelt och internationellt namn men understryker att namntävlingen bara är det första steget mot en förändring. Nu börjar planeringen av en logo och den visuella framtoningen för kollektivtrafiken och de ska utgå ifrån Vasaregionens förnyade framtoning.

– Den nya kollektivtrafiken kan jämföras med en ny bekantskap. Snart får vi se hur vår nya vän ser ut och hur det känns att anlita dess service.

Förslagen till namn på kollektivtrafiken har väckt mycket diskussion i Vasaregionen och till och med starka känslor för och emot.

– Vi tycker att det är bra. Vi vill tacka alla som har lämnat in namnförslag, röstat och deltagit i diskussionen. Förhoppningsvis är diskussionen livlig även i fortsättningen, säger Anastassia Backlund.

Bland alla dem som lämnat in namnförslag utlottades bussresor för ett år, ett halvt år och tre månader.

– Det var roligt att höra att första priset i utlottningen, d.v.s. bussresor i ett års tid, vanns av 12-åriga Elly Smedman, som enligt uppgift just har börjat använda kollektivtrafiken.