Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Konstens natt framhäver samhörighet i Vasa med hjälp av karnevalen

Publicerad: 3.8.2022

Konstens natt firas i Vasa på torsdag 11.8.2022 i karnevalistisk anda. Karnevalen firar lokal mångfald, kulturens och konstformernas mångformighet och samhörighet.

Till årets program för Konstens natt hör ett nytt, inkluderande karnevalståg, till vilket man har hämtat idén från traditionellt, mellaneuropeiskt karnevalsfirande. Det utgörs av olika grupper som till exempel föreningar, företag, lag och teatergrupper samt övriga sammansättningar som visar upp sig.

– Tåget lyfter fram samhörigheten mellan olika aktörer i Vasa på ett nytt sätt. I karnevalståget kan man se nya sätt att delta i verksamheten inom olika föreningar. Representanter för aktörerna har samlats under sommaren och planerat och förberett sina föreställningar, berättar tf kulturplanerare Pia Kokko.

Karnevalståget går runt i staden med sambagruppen i spetsen och visar upp sig för publiken. Varje grupp som deltar i tåget skapar en sammansättning som passar till temat och som de visar upp sig med för karnevalspubliken. Man kan rösta på sin favorit bland sammansättningarna på Konstens natts webbsida under en vecka från evenemangsdagen. Bland dem som röstat lottas ett pris ut.

– Den som vinner i årets omröstning får leda karnevalståget nästa år och välja temat för tåget, berättar Kokko.

Med på tåget är också stadståget Lilliputti, som Mielle rf har dekorerat och som har fått en karnevalsdräkt på sig i enlighet med evenemanget. Lilliputti kör barn som har vunnit i en teckningstävling arrangerad av Vasa stads kulturtjänster, och de får uppleva karnevalståget från Lilliputti.

Karnevalståget startar från stadshuset och slutar vid biblioteket. I arrangemanget av tåget har man strävat efter att det inte ska förorsaka hinder för trafiken. Kl. 19–20 förorsakar tåget ändå stopp för trafiken längs rutten.

Konstens natt lyfter fram välfärd med hjälp av kultur

I Konstens natt vill man framhäva kulturens inverkan på människans välfärd. Konstens natt kommer att öppnas av Vasa stads välfärdsdirektör Virve Flinkkilä.

-Konstens natt har alltid varit en viktig del av kulturvälfärden. Det har forskats i att kulturen har en stark inverkan på psykisk och fysisk hälsa. Även små upplevelser har en stor inverkan, berättar Pia Kokko.

Konstens natt är ett rusmedelsfritt evenemang för hela familjen.

Konstens natt utvecklas varje år

Programmet för evenemanget publiceras 3.8 på Konstens natts webbsida. I en ny kartapplikation kan besökaren se evenemang runt staden. I kartan ser man evenemang, var de finns och tidpunkter för dem.

I årets Konstens natt vill man också fästa uppmärksamhet vid miljövänlighet. Framför Vasa stadsbibliotek kommer Stormossens pop up-återvinningsstation Mikromossen att finnas. Servicen är skapad för sådana som inte annars har möjlighet att besöka återvinningsstationer. Till Mikromossens container får man föra den mängd återvinningsbart avfall som man själv kan bära. Ute på stan kommer det att finnas avfallspunkter samt bajamajor och tappställen för dricksvatten för besökarna.

Om Konstens natt görs en enkät för publiken. På den kan man svara på webbsidan och biblioteket. Man kommer in i webbenkäten via QR-koder som finns ute på stan. Med hjälp av responsenkäten vill man höra människors upplevelser av Konstens natt och vad som har lyckats med evenemanget. Bland dem som svarar på responsenkäten lottas ut vattenparksbiljetter till WET Station.

Evenemanget Konstens natt har ordnats i Vasa sedan år 1991. Festivalen, som har vuxit till ett stort stadsevenemang, har förenat människor i olika åldrar genom kultur, musik och andra programnummer till en stor bygemenskap. Konstens natt lockar varje år drygt 30 000 deltagare.