Förbigå menyn
På bilden Aito Collective

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Kristian Heberg är ny konstnärlig ledare för Vasa körfestival

Publicerad: 23.10.2019

Vasa Körfestival ordnas 20–24.5.2020 för 28:e gången redan. Festivalen har fått en ny konstnärlig ledare, Kristian Heberg, som vill bevara festivalens varma stämning, höga nivå och mångsidighet.

Kristian Heberg är en 31-årig yrkeskörledare från Uleåborg, som där leder tre körer och undervisar i körledning och musikteori vid Uleåborgs universitet.

Heberg är en aktiv aktör i lokala och riksomfattande körorganisationer, som t.ex. i föreningarna Sulasol, Sekakuoroliitto, Suomen Mieskuoroliitto och Finlands Körledarförening. Heberg har också varit konstnärlig ledare för många evenemang samt deltagit som utbildare och producent i olika evenemang och projekt.

Heberg hoppas att den varma stämningen på Vasa körfestival ska bevaras.

– Jag vill också fördjupa samarbetet med de lokala körerna och intressentgrupperna samt på innehållssidan bevara artisternas höga nivå och den konstnärliga mångsidigheten, säger Heberg.

Under våren hörs klara stämmor från norr

Körfestivalens producent Ilkka Nyqvist berättar att i festivalprogrammet möter historia och traditioner ny musik och improvisation.

– Av vårens huvudartister kan redan nämnas innovativa AITO Collective, norska PUST samt kammarkörerna Ahjo och Kaamos, vilka bildar en storkör som uppträder på Vigilia–Missa Brevis-konserten.

Finska AITO Collective (på bilden) är en innovativ vokalgrupp bestående av sju yrkesmusiker som improviserar fram själens, kroppens och sinnets upplevelser genom musik. Ensemblens musikaliska innehåll kan vara vad som helst som föds i stunden: ballader, groove-rytmer, populär-, folk-, världs- eller fusionsmusik, klassiska etyder, jazz och blues, ljud och färger, rörelse eller någonting som inte ens har ett namn ännu.

AITOs körledare Merzi Rajala håller också en workshop om körimprovisation, körledning och övningstekniker på körfestivalen. Finlands Körledarförening rf valde Rajala till Årets körledare 2019.

Från Oslo kommer a cappella-gruppen PUST. Gruppmedlemmarnas röster smälter ihop till en vacker harmoni som samtidigt fängslar och får lyssnaren att slappna av. Kreativa tolkningar av andras stycken och de egna kompositionerna har fått influenser av ballader, jazz och folkmusik.

PUST har varit nominerad till CARA-priset (den rytmiska a cappella-musikens Grammy-pris) och det norska priset Spellemannprisen som är en motsvarighet till Grammy. Gruppen har uppträtt på flera norska och internationella festivaler samt på gemensamma konserter med bl.a. Bobby McFerrin och gruppen The Manhattan Transfer.

Vigilia–Missa Brevis för samman två toppkörer

Vigilia–Missa Brevis-konserten för samman två omfattande verk, öst och väst, en älskad klassiker och en ugnsfärsk komposition, historien och detta ögonblick samt två framstående kammarkörer från Helsingfors: Ahjo Ensemble och Kamarikuoro Kaamos. Körerna bildar tillsammans en storkör med över 60 skickliga sångare under ledning av Paavo Hyökki. Körens klara klang ljuder utan svårigheter i såväl de mjukaste stämningsbilder som i de mäktigaste klimaxar.

I konserten hör vi Sergei Rahmaninovs (1873-1943) älskade, men krävande Vigilia (1915). Den här ortodoxa kyrkomusikens pärla förenar gamla kyrkomelodier och den senromantiska symfonikerns fingeravtryck.

Under konserten hör man också det femdelade verket Missa Brevis (2018) som Erik Bosio (f. 1983), Jussi Chydenius (f. 1972) och Morten Vinther (f. 1983) har tonsatt tillsammans. Missa Brevis formen och texten refererar till den katolska korta mässan, vilken de tre i sångar–musiker–tonsättar–arrangörs–producent-kollektivet “Homestay Music” nu har tagit fram och bearbetat. Slutresultatet är en nutida helhet, som övertygar såväl artisterna som publiken.

Ilkka Nyqvist påminner ännu om att körerna kan anmäla sig till festivalen från 1.11 och biljettförsäljningen till konserterna börjar i januari.

Körfestivalen på facebook: www.facebook.com/vaasachoirfestival

Biljetter: www.netticket.fi