Förbigå menyn

Information om coronaviruset

konstverk

Artikelkategorier: Nyheter

Magiska världar i Kuntsi museum för modern konst

Publicerad: 14.6.2021

Den svenska konstnären Erik Johanssons magiska världar ställs ut för första gången i Finland. Fotokonstnärens omfattande separatutställning visas under sommaren i Vasa, i Kuntsi museum för modern konst 12.6–24.10.2021.

Den internationellt framgångsrika bildkonstnären Erik Johanssons utställning kommer för första gången till Finland. I utställningen Places Beyond i andra våningen på Kuntsi museum för modern konst visas ca. 40 stora fotografiska verk samt installationer, vilkas teman rör sig i havs- och kustlandskap, lantliga idyller och optiska synvillor som verkar föra in i andra verkligheter.

Visuella illusioner

Konstnär Erik Johansson (f.1985) har lyckats skapa stora fotografiska verk med visuella omöjligheter, vilka förvillar och bjuder betraktaren på en surrealistisk illusion. Den svenska konstnären skapar i sina fotografier världar, där fantasin möter verkligheten. Han använder kameran och bildhanteringsprogram skickligt och sammanknyter i sina illusoriska fotografier element som förvillar betraktaren. I fotografier där verklighet och fantasi blandas vänds synvinkeln överraskande upp och ner.

I bakgrunden till fotokonstnär Johanssons arbeten finns en teknisk kompetens och skicklighet i likhet med holländaren M.C. Eschers anda, att skapa visuella illusioner om trappsteg som fortsätter i det oändliga. I hans utbildning har ingått bl.a. interaktionsplanering. Johansson är också dataingenjör och intresserad av teknisk och matematisk problemlösning samt av visualisering i anslutning till illustrering.

kuva taideteoksesta

Sagovärldar och surrealism

Johansson, född 1985, är uppvuxen på en gård i västra Götaland i Sverige. Naturen och utforskandet av den samt det svenska landskapet återkommer i hans bilder. Det skandinaviska landskapet, och t.o.m. landsbygdsidyllen återkommer i de soliga och positiva fotografierna. I hans verk kan man även se intryck från Elsa Beskows och Sven Nordqvists sagovärldar samt från konsthistorian Salvador Dalís och René Magrittes surrealism.

Johanssons arbetsprocess är flerfasig och tidskrävande. Konstnären konstruerar fysiska modeller av bl.a. kartongrullar, papper, mjöl eller vätska som han använder i sina skisser och ritningar. Efter det fotograferar han materialets former och konstruktioner, som blir en del av verken. Johansson har en bildbank med hundratals fotografier av landskap, byggnader, djur och människor. Med montageteknik sammanför han de olika elementen till en färdig digital bild.

Den internationellt kända Erik Johanssons fotografier har förutom i hans hemland Sverige varit utställda på olika håll i världen, bl.a. i Australien, Sydkorea, Norge, Frankrike, Tyskland, Ryssland och Förenta staterna, men ännu inte i Finland. Utställningen Places Beyond kommer till Vasa från Fotografiska i Tallinn, där den visades år 2020. Erik Johansson bor och arbetar i Prag, men hans internationella karriär har fört fotografen runtom i världen.

Utställningen visas i Kuntsi museum för modern konst 12.6–24.10.2021.