Förbigå menyn

Information om coronaviruset

En kanotvandring

Artikelkategorier: Nyheter

Naturfilmfestivalen firas för tionde gången 25–27.9 i Vasa

Programmet för den tre dagar långa Vaasa Wildlife omfattar både högklassiga vinnande filmer från den föregående festivalen och bland annat en inhemsk nyhet Pihkaa sielussa. Filmerna visas för allmänheten i Dramasalen på huvudbiblioteket. Program finns även i kulturhuset Fanny och på nätet.

Naturfilmfestivalen Vaasa Wildlife ordnas för tionde gången 25–27.9.2020. På grund av undantagsförhållandena ordnas det emellertid ingen naturfilmstävling i år.

Under evenemanget visas vinnande filmer från festivalen 2018 som handlar om bland annat klimatförändringen, djur och naturskydd, och en inhemsk nyhet Pihkaa sielussa. Närvarande 26.9 i huvudbibliotekets Dramasal är även regissören av filmen Arttu Kotisara och Rita Kotisara som komponerat musiken till filmen.

Program i Dramasalen, kulturhuset Fanny och på nätet

Festivalprogrammet består av tiotals filmvisningar men också av föreställningar som kan ses på nätet. Inträdet till filmvisningarna är fritt men publikmängden är begränsad. En del är kortfilmer och animationer som också lämpar sig för barnfamiljer. Filmerna har antingen finsk eller svensk text.

Fredag 25.9 visas följande filmer i Dramasalen:
kl. 12–13 kortfilmen Daroji, som riktar sig till barnfamiljer, animationen Blue tomorrow, kortfilmen The Pale Horse – Coral Apocalypse och Grassroots samt kl. 14–15 Queen without Land. Kl. 17–18.30 på kvällen visas Penguins Spring och White Wolves – The Ghosts of the Arctic.

Lördag 26.9 visas i Dramasalen kl. 11–12 The fight for the Arctic och World without Insects samt kl. 14–15 The Secret Life of Materials. Som kvällens special kl. 17–18.30 visas den inhemska naturfilmen Pihkaa sielussa från 2019 om en kanotvandring längs en vacker vildmarksälv.

Söndag 27.9 visas i Dramasalen tre längre filmer: kl. 11–12 Life behind the Stars, kl. 14–15 Budapest Inferno och kl. 17–18 Lemming – The Giant of the North om fjällämlar.

Söndag 27.9 är det dags för festivalprogram för barn och unga i kulturhuset Fanny, bland annat Lilla Åsnans dockteaterföreställningar kl. 12–14 och filmvisningar kl. 14–16. I kulturhuset Fanny visas även konstutställningen Take a trip to the Invisible Cities av Vasiliki Kappa.

På nätet visas bl.a. en aktuell dokumentär om olaglig handel med vilda djur som också har med spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid19 att göra. I samband med dokumentären, som visas i samarbete med Wildlife Conservation Film Festival i USA, får vi även se intervjuer med upphovsmännen.

Festivalen deltar också i evenemanget Hållbarhetsveckan i Österbotten med temat cirkulär ekonomi genom att visa filmer på nätet. Skolbion ordnas fredag 25.9 och filmerna som visas då kan också ses på nätet.

Vaasa Wildlife är en internationell filmfestival och -tävling som ordnas vartannat år.

Se program: https://www.vaasa.fi/sv/se-och-upplev/kultur-i-vasa-och-vasaregionen/naturfilmfestivalen-vaasa-wildlife/

Publicerad: 18.09.2020