Förbigå menyn
Vasa stadsbibliotek

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Nu kan man också låna verktyg med bibliotekskortet

Publicerad: 7.1.2022

Från och med januari får man på stadsbiblioteket i Vasa låna verktyg med bibliotekskortet. I sortimentet finns bl.a. slagborrmaskin, vattenpass, fuktmätare, multidetektor och värmedetektor. Det går också att låna blodtrycksmätare, notställ eller robot.

Olika slags verktyg och apparater breddar utbudet av föremål som kan lånas med bibliotekskortet.

-Allt behöver man inte köpa själv, utan apparater som används mera sällan kan man låna enligt behov från biblioteket enligt principen om en hållbar utveckling, säger servicechef Anna Pakka i en sammanfattning.

Det mest lånade verktyget i de finska biblioteken är en slagborrmaskin, som också finns i Vasas utbud. Med borrmaskinen följer dock inte borrskär, utan dem skaffar kunden själv.

-För den här lösningen stannade vi utifrån erfarenheter från andra bibliotek i Finland, eftersom borrskären i allmänhet måste bytas ut efter den första utlåningen, säger Pakka.

Reservera och avhämta enkelt vid ditt närbibliotek

Vid Vasa stadsbibliotek ingår i utbudet också vattenpass, fuktmätare, multidetektor och värmedetektor. Också blodtrycksmätare, skräptänger, notställ samt två programmerbara robotar finns.

-En del av föremålen har vi fått som donationer för att användas av biblioteket. Till exempel robotarna har donerats av Vasa yrkeshögskola, berättar Anna Pakka.

De redskap som kan lånas finns i huvudbibliotekets entréhall, men de kan också reserveras på webben och då kan man välja vilket som helst närbibliotek eller bokbussen som avhämtningsplats. Lånetiden är två veckor.

Kunden ansvarar för att hen använder verktygen och apparaterna på korrekt sätt. Med dem följer en handbok, där det finns bruksanvisningar. Verktyg och redskap återlämnas inte till återlämningsluckan eller -automaten som böckerna, utan de återlämnas alltid till bibliotekets personal.

Med bibliotekskortet kan man också låna många idrottsredskap samt säsongskort till idrott och kultur.

Se alla föremål som kan lånas