Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Nuori älylaitteella

Artikelkategorier: Nyheter

Ökad efterfrågan på elektroniskt material i Vasas stadsbibliotek

I fjol ökade antalet reserveringar i Vasas stadsbibliotek. I synnerhet utlåningen av material för barn och ungdomar ökade. Även e-böckerna och -tidningarna är fortsättningsvis populära.

Antalet webbibliotekbesök och elektroniskt material ökade i fjol. Webbibliotekets adress kirjasto.vaasa.fi besöktes i fjol cirka 10 % oftare än under år 2018. De elektroniska tjänsternas popularitet kan också ses i en ökad efterfrågan på elektroniskt material och i fjol ökade antalet lån med 24 % jämfört med föregående år.

Stängningen av biblioteken för att förhindra coronavirussmitta har gjort att lånandet av elektroniskt material har ökat. I biblioteket har tillfälliga kundkoder gjorts för undantagstiden och antalet e-böcker utökats.

–I soffan där hemma lyssnar man på musik och ser på filmer via Naxos-musiktjänsten och Viddla-filmtjänsten, som biblioteket erbjuder, berättar servicechef Marja Mikola.

Utlåningen av material för barn och ungdomar ökade

På huvudbibliotekets barn- och ungdomsavdelning gjordes i fjol rekordmånga utlåningar och förnyande av lån, totalt 280 327 stycken.

Utlåningen av material för barn och ungdomar ökade i alla bibliotekets verksamhetsenheter.  I synnerhet i Sundoms meröppna bibliotek har utlåningen ökat enormt mycket. Den mest lånade finska barnboken i fjol var Aino Havukainens Tatu ja Patu etsivinä: tapaus Puolittaja och den mest lånade svenska barnboken Sven Nordqvists Pannkakstårtan.

I biblioteken i Vasa uppgick antalet lån i fjol till sammanlagt ca 1 126 000.

–Antalet lån i biblioteket var ungefär som tidigare, men antalet besökare ökade något. Utlåningen av material för barn och ungdomar ökade från föregående år med 3,3 %, vilket var roligt, berättar Marja Mikola.

De mest lånade böckerna

Den mest lånade finska romanen år 2019 var Minna Rytisalos Rouva C. som berättar om Minna Canths ungdomsår. Den mest lånade svenska romanen för vuxna var Lars Keplers gastkramande thriller Lazarus.

Den mest lånade finska fackboken för vuxna var Kari Hotakainens Tuntematon Kimi Räikkönen som låg i toppen på reserveringslistan under hela året. Den mest lånade svenska fackboken för vuxna var Thomas Eriksons bestseller som behandlar människors interagerande Omgiven av idioter: hur man förstår dem som inte går att förstå.

Det är populärt att reservera böcker

Enligt Mikola kunde mindre mängder material än tidigare skaffas, eftersom höstsäsongen 2019 präglades av anskaffningsförbud. Stadens extra besparingar reducerade också det anskaffningsanslag som stod till förfogande.

–Eftersom antalet exemplar som skaffas minskar, lönar det sig för kunderna att reservera det material som de vill ha, påminner Mikola.

I fjol gjordes också 21 % fler reserveringar än föregående år. Bibliotekslagsreformen år 2018 gjorde att reserveringarna blev avgiftsfria, vilket märktes i antalet reserveringar redan i fjol.

Utöver böcker lånas också bärbara datorer, idrottsredskap och cyklar. Digigårdskarlen, som hjälper kunder med problem i digitala apparater och tjänster, mötte drygt 2000 kunder under årets lopp.

Utrustningen i MakerSpace, dvs. 3D-utskrivare, vinylskärare, symaskin och overlockmaskin, användes cirka 560 timmar. I fjol ordnades 986 evenemang, och de besöktes av drygt 12 653 personer.

 

Läs också: Stadsbiblioteket i Vasa öppnar chattjänst 14.4

Publicerad: 15.04.2020