Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Artikelkategorier: Nyheter

På biblioteket samlas man under våren till bokcirklar på finska och svenska med klimatet som tema

Vasa stadsbibliotek är med i en riksomfattande bokcirkelkampanj där man kan läsa, diskutera och höra om klimat- och naturkrisen på plats i biblioteket. Klimatbokcirklarna samlas i huvudbiblioteket under våren på tisdagar (finska) och på lördagar (svenska).

Klimatbokcirkeln träffas under våren 2021 vid huvudbibliotekets grupprum Essä (vån 1) lördagar kl. 13-15. Bokcirkeln leds av Tuula Närvä, bokentusiast och naturvän från Vasa. Med ryms 10 personer. Förhandsanmälan för kaffeservering samt pga av rådande coronarestriktioner senast 21.1.2021 till marja.mikola@vaasa.fi.

Under våren läses följande böcker på svenska och de kan lånas vid huvudbibliotekets Infopunkt:

23.1 Maja Lunde, Binas historia
20.2 Lyra Koli: Allting växer
20.3 Ian McEwan: Hetta
24.4 Annika Luther: De sista entusiasterna
22.5 Enligt deltagarnas önskemål

Följande böcker läses i den finska läscirkeln:

26.1.2021 Elina Hirvonen: Kun aika loppuu
23.2.2021 Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys
23.3.2021 Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
20.4.2021 Alan Weisman: Maailma ilman meitä
18.5.2021 David Wallace-Wells: Asumiskelvoton maapallo

Klimatbokcirklarna utmanar finländarna att läsa, diskutera och konfronteras med klimat- och naturkrisen. Temat avgränsas till böcker som behandlar eller tangerar klimatkrisen och speciellt det hur man kan leva med den. Det är i och för sig inte meningen att ”studera klimatkrisen” utan snarare finna nya infallsvinklar på i vilken utsträckning klimatförändringen ”förändrar allt” och hur man kan leva med den.

På webben kan man delta i riksomfattande bokcirklar på adressen: https://ilmastolukupiiri.fi/. För närvarande ordnas det bokcirklar på över 50 olika håll i Finland. Ett gemensamt inledningsevenemang ordnas 18.1.2021 kl. 18 i Helsingfors centrumbibliotek Ode, och det kan man följa med på distans via klimatwebbplatsen.

Utmaningen Klimatbokcirkeln genomförs av Greenpeace i samarbete med Helmet -biblioteken, bibliotekens riksomfattande projekt ”Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle”, Läscentrum, Finlands Biblioteksförening, Marthaförbundet samt Mannerheims Barnskyddsförbunds Nylands distrikt. I kampanjen deltar flera stads/kommunbibliotek på olika håll i Finland.

Klimatbokcirkeln vid Vasa stadsbibliotek träffas med beaktande av säkerhetsavstånden och andra rådande hygienrekommendationer under coronavirusläget. Deltagarnas kontaktuppgifter samlas in för eventuell spårning. Kontaktuppgifterna sparas i två veckor.

Publicerad: 15.01.2021