Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Artikelkategorier: Nyheter

Pannkakorna är tillbaka

Publicerad: 25.3.2021

I Vasas skolor och daghem var glädjen stor förra veckan då pannkakorna igen fanns på menyn med ärtsoppan. Menyerna utvecklas aktivt hela tiden tillsammans med barnen och ungdomarna.

Eleverna i klass 2 A vid Hietalahden koulu kommer ivrigt och lite nyfikna in i matsalen.

– Jag tycker det är lite spännande då det är så länge sedan vi fick pannkakor, säger Sini Perälä glatt.

– Jag minns inte ens riktigt hur pannkakorna ser ut, funderar Sophia Mattila.

Barnen tycker att ärtsoppan och pannkakorna som det på torsdagen bjuds på passar perfekt ihop. Och dessutom får man sylt på!

Matservicen till Vasa stads daghem och skolor producerar Teese Botnia Oy Ab, och Vasa stad är en av ägarna i bolaget. I skolorna och daghemmen används en cirkulerande sex veckors meny, och där ingår pannkakor en gång per sex veckor.  Menyerna

Värdefull respons från ungas matjury

Teese Botnias matservicedirektör Katja Imppola berättar att pannkakorna togs igen med på menyn på basis av resultaten från kundnöjdhetsenkäten.

– Vi skickar en gång i året en enkät till eleverna och många hade önskat att pannkakorna igen skulle finnas med på menyn.  Om det kommer förslag om någon ny maträtt försöker vi i mån av möjlighet också att uppfylla önskan.

På kundnöjdhetsenkäten svarar årligen eleverna i åk 5, åk 8 samt eleverna på andra stadiet.

Matservicen får värdefull respons även från ungdomarnas matjury. I juryn finns tio ungdomsfullmäktigerepresentanter från årskurserna 7-9 samt läroanstalterna på andra stadiet. Matjuryn som sammanträder fyra gånger i året diskuterade på sitt möte i mars t.ex. fiskrätternas kvalitet samt vegetarisk kost.

– Grönsaksbiffarna och spenatplättarna är populära, men det önskades att det t.ex. i stället för sojastrimlor skulle användas sojakross, berättar Imppola.

Vegansk mat erbjuds i höst i läroanstalterna på andra stadiet

I kundnöjdhetsenkäten och i matjuryn har framförts önskemål om en förbättring av skolornas salladsurval.

– Salladerna är nu bättre och vi är mycket nöjda, berättar matjuryns medlemmar Madelene Teca från Lyseon lukio och Elias Riekki från Onkilahden yhtenäiskoulu.

Ungdomarna har ofta önskat att det i skolorna skulle finnas ett alternativ med vegansk kost. Nu har även det här önskemålet förverkligats.

– Vi har planerat att börja ha vegansk mat nästa höst i läroanstalterna på andra stadiet och eventuellt kunde det senare utvidgas att gälla även åk 7-9, berättar Imppola.

Bild: Maija Perttula (t.v.) och Iina Laitamäki i klass 2A vid Hietalahden koulu äter glatt ärtsoppa och pannkaka.