Förbigå menyn
Konstverk
Marianna Uutinen: After ski, 1991 (detalj), blandteknik. Foto: Mikko Lehtimäki.

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Samling Swanljung breder ut sig på Kuntsi museum för modern konst

Publicerad: 27.2.2023

På Kuntsi museum för modern konst har öppnats utställningen Samling Swanljung – med hjärtats röst. I museets två våningar visas samlingens mest kända verk samt mer sällan utställda målningar, skulpturer och fotografier ända fram till de senaste förvärven av samlaren Lars Swanljung (1944–2022). Utställningen visas 25.2–20.8.2023.

Lars Swanljung donerade sin beaktansvärda samling av samtidskonst till Vasa stad 2018.

Tandläkare Lars Swanljung samlade i sin ungdom på vinylplattor och var intresserad förutom av musik även av filmer. Passionen för bildkonsterna väcktes i slutet av 1980-talet, då han tillsammans med sin maka skaffade grafik av Jim Dine och Roy Lichtenstein. Samlingen utökades snabbt och på 1990-talet fick samlingen en egen beteckning, en logo. Samlingen visades första gången i Tikanojas konsthem på en utställning år 2000. Redan då var det Swanljungs önskan att konstverken skulle få ett hem i hans födelsestad Vasa.

Samling Swanljung omfattar över 900 verk och nära 400 konstnärer är representerade. Till samlingen hör ett antal verk av konstnärer som varit verksamma i USA, men den mest betydande helheten av utländsk konst representerar nordisk samtidskonst. I fråga om antal ligger samlingens tyngdpunkt på finländsk konst. Utställningen Samling Swanljung – med hjärtats röst är inriktad på finländsk konst från 1980-talet och framåt, men där finns också representativa exempel på utländsk konst som t.ex. verk av Josef Albers, Kristaps Ģelzis och Georg Guðni.

Förvärven styrdes av intuition, hjärtats röst

Som samlare var Lars Swanljung fördomsfri. Han tilltalades speciellt av lågmäld och minimalistisk konst. I samlingens verk finns också humor och provokation, eftersom Swanljung gärna utmanade sig själv. Han skaffade inte bara det som genast tilltalade honom utan sökte ständigt efter något nytt. Han besökte ofta nyutexaminerade bildkonstnärers utställningar och köpte nya, fräscha verk till sin samling, till exempel av Jussi Goman och Janne Kiiskilä. År 2014 utsåg Kiasmas vänner rf Lars Swanljung till Årets vän av samtidskonst.

Lars Swanljung träffade personligen många av konstnärerna till verken i hans samling. På utställningen visas verk av konstnärer som stod honom nära, som t.ex. Silja Rantanen, Carolus Enckell, Martti Aiha, Kari Cavén och Pasi Karjula. Swanljung följde noga med recensioner av utställningar och bevarade uppgifter om konstnärerna till verken i hans samling. Han blev en konstkännare, men i sista hand styrdes förvärven av intuition. Lars Swanljung rådfrågades ofta om inköp av konst och rådet löd: Lyssna på ditt hjärtas röst.

Utställningen Samling Swanljung – med hjärtats röst visas 25.2–20.8.2023 på Kuntsi museum för modern konst i Vasa.