Förbigå menyn
Senior lyssnar på musik

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Seniorernas kulturfestival ordnas i Vasa 1–14.10.2022

Publicerad: 28.9.2022

Den nationella ARMAS-festivalen som gör de äldres röster hörda ordnas i Vasa 1–14.10.2022.Det mångsidiga programmet omfattar inkluderande verksamhet, utställningar, föreläsningar och workshoppar. Via dem finns konsten och kulturen nära var seniorerna än befinner sig.

ARMAS-festivalen ordnas i Vasa redan för sjätte gången. Med festivalen uppmärksammas den verksamhet och de aktiviteter som görs på eget initiativ i olika föreningar för seniorer i Vasa. Samtidigt pågår även De gamlas vecka (2–9.10.2022).

–På programmet i år står bl.a. en videoworkshop, där studerande från Vamia diskuterar med deltagarna om hur det är att vara senior idag, säger tf kulturplanerare Pia Kokko från Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

Öppningsceremoni 3.10 och ARMAS-dagen 13.10

ARMAS-festivalen öppnas måndag 3.10.2022 kl. 13.00–14.30 i festsalen på Berghemmets servicecenter (Berggatan 2–4, Vasa). På programmet under tillställningen som är öppen för allmänheten står bl.a.  ny karelsk musik av Loimolan Voima, dvs. Mika ”Miša” Saatsi och Niko ”Miikkula” Saatsi.

Under festivalen ordnas torsdag 13.10 kl. 10–14 ARMAS-dagen som bjuder på kultur och välbefinnande för seniorer i Vasa yrkeshögskolas auditorium och klassrum (Wolffskavägen 30, Vasa). På programmet står bl.a. Österbottens landskapskonstnär Satu Sundens inkluderande workshop ”Violinerna ljuder för äldre” som understöds av Österbottens förbund. Evenemanget ordnas tillsammans med Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster och Vasa yrkeshögskola.

Kultur och konst på eget initiativ

Under festivalen visas även konstverk som seniorerna själva har gjort. Utställningen KVINNOR visas i vitriner på Vasa stadsbibliotek 1-14.10.2022. Konstverken har gjorts i Kulturkammaren-grupper för kvinnor över 65 år. Grupperna är en del av Vasa stads kulturella seniorarbete.

–Verken i utställningen gjordes av pappersmassa och målades. De blev till kvinnofigurer för vilka man även hittade på en fantasibaserad historia. Gruppmedlemmarna tyckte väldigt mycket om att göra verken och figurerna blev riktigt levande, säger kulturhandledare Johanna Rapo.

YLE:s verkställande direktör Merja Ylä-Anttila är beskyddare för ARMAS-festivalen år 2022.  Föreningarna i Vasa och Vasa stads kulturtjänster deltar varje år i evenemanget.

Se närmare program i Vasa
Information om det riksomfattande evenemanget finns på adressen: http://armasfestivaali.fi/.