Förbigå menyn
Konstverk

Artikelkategorier: Nyheter

Spår av samlade minnen – Anna Niskanens utställning öppnas i Vasa Konsthall

Publicerad: 8.10.2021

Bildkonstnär Anna Niskanen använder i sin grafik en metod som baserar sig på fotografering. På utställningen A Dune is a Wave ses grafiska blad och skulpturer. Utställningen visas i Vasa Konsthall 9.10–28.11.2021.

Anna Niskanen är en bildkonstnär från Helsingfors. Hennes verk är grafiska blad och skulpturer som baserar sig på fotografier. I hennes arbete ingår digitala skeden, men slutresultaten är beroende av traditionella, analoga fotografimetoder.

Utställningens namn A Dune is a Wave anspelar på sinnesupplevelser under konstnärens tidigaste barndom.

– Jag var fyra år när jag såg sanddyner för första gången, det var under en semesterresa med familjen till Danmarks västkust. Pappa förklarade för mig hur de hade uppstått men jag minns inte vad han sade. När jag ser en sanddyn tänker jag ändå på stunden på stranden, och jag är djupt övertygad om att jag förstår det jag ser, beskriver Niskanen.

En gammal fotografisk tryckprocess

Anna Niskanen utexaminerades från Aalto-universitetet som magister i fotografikonst 2017. I sin grafik använder hon cyanotypi, som är en gammal fotografisk tryckprocess där man brer ut den ljuskänsliga emulsionen på en önskad yta, varefter man exponerar den för solljus och tvättar den med vatten.

-Solljuset bränner blå spår på pappret, minnen som jag har samlat på mig när jag vandrat. De är fotografier och ekofakter, försök att fånga stunden och platsen, säger Niskanen.

Konstnären fortsätter med att konstatera att genom att upprepa sin barndoms sätt att söka efter former och fördriva tiden, upplever hon på nytt samma upptäckarglädje. Förr brukade hon plocka fyrklöver under altanbordet hemma hos mormor. Fyrklöver har också huvudrollen i det nyligen färdigställda verket Good Luck, Good Luck (2021) kan ses tillsammans med övriga verk på utställningen i Vasa konsthall 9.10–28.11.2021.

På senare år har Niskanen hållit ett flertal utställningar i Finland och utomlands, bl.a. på Lianzhou Foto Festival i Kina och Mänttäs Bildkonstveckor 2019, samt separata utställningar i Borgå Konsthall och på gallerierna Huuto och Íslensk Grafík. I år har hon deltagit i en grupputställning på Wäinö Aaltonens museum och i projektet Kenen Luonto?

Hennes verk ingår i Statens konstverkskommissions samling i nya Sjökasernen vid Utrikesministeriet. Hon är även grundande medlem av Konstutrymmet Kosminen.

En del av konstverken i utställningen har producerats i residensen SÍM i Reykjavik och FIDA i Köpenhamn. Utställningen stöds av Centret för konstfrämjande, Finska kulturfonden, FIDA-programmet, Finlands kulturinstitut i Danmark och Fonden FABRIKKEN for Kunst og Design.