Förbigå menyn
Nainen

Artikelkategorier: Nyheter

Stadsfullmäktige behandlade flera fullmäktigemotioner

Publicerad: 6.5.2025

Stadsfullmäktige behandlade vid mötet den 5 maj 2025 bland annat personalrapporten, de förtroendevaldas mötesarvoden samt flera fullmäktigemotioner.

Målet med personalrapporten är att ge en helhetsbild över stadens personal och de centrala insatsområdena för personalarbetet under det gångna året.

Stadens personal år 2024:

  • Antalet 3 114, varav 2 198 ordinarie anställda och 918 visstidsanställda.
  • Totalt 2691 årsverken. I fråga om ordinarie anställda minskade antalet årsverken med 20 och i fråga om visstidsanställda med 44.
  • Den ordinarie personalens medelålder var 48,3 år.
  • Den ordinarie personalens avgångsomsättning var 145 personer.
  • Under året pensionerades 62 personer, av vilka 59 gick i ålderspension.
  • Antalet personer som sagt upp sig på egen begäran minskade (2024: 66, 2023: 74).
  • Sjukfrånvaron bland hela personalen ökade något (2024: 14,7, 2023: 14,1).
  • Enligt arbetshälsoenkäten som genomfördes i början av år 2024 upplever personalen att arbetshälsan i regel är bra.

Här kan du läsa personalrapporten.

Stadsfullmäktige antecknade personalrapporten för kännedom.

Mötesarvodena höjs

Stadsstyrelsen beslutade den 18 september 2023 att utse en kommitté som granskar arvodes- och resestadgan för förtroendevalda samt skötseln av de ledande förtroendevaldas uppgifter. Kommittén föreslår att stadsstyrelsens ordförande antingen anställs på deltid eller att uppdraget sköts som nu. Den nya stadsstyrelsens ordförande kan välja på vilket sätt hen vill sköta uppdraget. För en deltidsanställning betalas lön, och om uppdraget sköts på annat sätt så betalas mötesarvoden och ett årsarvode.

Mötes- och årsarvodena föreslogs höjas med i genomsnitt 10 procent; en specificering av ändringarna finns i föredragningslistan och i dess bilagor.

Enligt kommunallagen betalas till de förtroendevalda mötesarvode, ersättning för bland annat inkomstbortfall och för kostnader som förtroendeuppdraget föranleder. Vasa stads arvodes- och resestadga för förtroendevalda uppdateras varje fullmäktigeperiod.

Stadsfullmäktige beslutade godkänna arvodes- och resestadgan för förtroendevalda så att den träder i kraft den 1 juni 2025.

Fullmäktigemotioner som behandlades

Två separata fullmäktigemotioner har inlämnats våren 2024 om ett kostnadsfritt andra stadium. Både Gröna fullmäktigegruppen och Socialdemokratiska fullmäktigegruppen föreslår att Vasa stad även i fortsättningen ska ha kostnadsfri utbildning på andra stadiet, trots att Finlands regering har en proposition om att begränsa kostnadsfriheten på andra stadiet. Eftersom regeringens proposition inte kommer att verkställas föranleder motionerna inga åtgärder.

Vänsterförbundets fullmäktigegrupp har i en motion framlagt att man i Vasa kunde genomföra ett försök med förkortad arbetstid genom att testa olika modeller. Serviceområdet Personal svarar att speciellt den offentliga sektorn redan nu har relativt måttliga arbetstider, vardagshelger med lön och långa semestrar med lön. Vasa stad stöder personalen utöver med de kollektivavtalsenliga ledigheterna även med andra ledigheter, såsom ledighet för utbildning på eget initiativ, byte av semesterpenning mot ledighet samt deltidsanställning och flexibel arbetstid.

Mathias Skytte har lämnat in en fullmäktigemotion där en utredning begärs om en tillfällig förflyttning av elever i årskurs 1-6 och 7-9 till stadens gymnasielokaler, och en flytt av gymnasieleverna till lokalerna på campusområdet i Brändö. Skolsektorn svarar att en renovering skulle krävas i gymnasiernas lokaler och lokalerna på Brändö för att de ska motsvara behoven, och att den föreslagna organiseringen inte skulle leda till inbesparingar.

Harri Moisio har lämnat in en fullmäktigemotion om att erbjuda kulturfostran och kulturinnehåll för grundskoleelever. Kultur- och biblioteksservicen berättar att Vasas kulturläroplan grundar sig på en stig som omfattar årskurserna 1–9. För närvarande innehåller planen ett riktat konsert- och teaterbesök i årskurs 4 och 9, och aktörerna är Vasa stadsorkester, Vasa stadsteater och Wasa Teater. Ifråga om årskurs 8 nämns dessutom Konsttestarna.

Tuija Kivioja har lämnat in en fullmäktigemotion enligt vilken olika sätt och redskap för att öka neurovänligheten inom den grundläggande utbildningen och lärmiljöerna borde utredas inom den grundläggande utbildningen i Vasa. Skolsektorn berättar att inom både den finsk- och svenskspråkiga grundläggande utbildningen i Vasa har flera lärare genom finansiering via projektet Kelpo utbildats till nepsy-handledare. En elev har möjlighet att söka till nepsyhandledning på rekommendation av en speciallärare eller skolpsykolog. Utöver det har lärare i Vasa genom finansiering via projektet Oppi fått mininepsy-utbildning, där lärarna hade möjlighet att få grundläggande information om ADHD och andra neuropsykiatriska syndrom samt om grunderna i lösningsinriktat tanke- och arbetssätt.

Kristdemokraternas fullmäktigegrupp har lämnat in en fullmäktigemotion om gratis motionstjänster för närståendevårdare. Idrottsservicen föreslår att Välfärdsområdets representant delar ut till de närståendevårdare som bor i Vasa stad 1000 st. gratisbiljetter till Idrottsservicens tjänster (inträde till simhallen och deltagande i öppen gruppträning).

Stadsfullmäktige antecknade motionerna för kännedom och att de är slutbehandlade.

 

Föredragningslistan för sammanträdet med bilagor och senare protokoll finns här. 

En inspelning av mötet finns 14 dagar efter mötet här.