Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Vasa stadsorkester

Tomas Djupsjöbacka fortsätter som chefsdirigent för Vasa stadsorkester till slutet av året 2024

Publicerad: 25.4.2023

Tomas Djupsjöbacka från Helsingfors anställdes som chefsdirigent för Vasa stadsorkester i början av år 2021 och han fortsätter sitt uppdrag i Vasa stadsorkester. Djupsjöbacka har strävat efter att modernisera orkesterns repertoar utan att för den skull glömma bort klassikerna.

Tomas Djupsjöbacka har fört med sig förändringens vindar till stadsorkestern och efter att ha inlett i sin roll konstaterade han att han tänker ruska om Vasabornas uppfattningar om klassisk musik och konserter med sådan musik.

– Jag har försökt modernisera Vasa stadsorkesters repertoar. I mitt tycke är klassikerna fortsättningsvis grunden till allt, och jag njuter enormt av att framföra dem. Det är viktigt att konsten är en del av vår samtid och vårt samhälle och därför vill jag väcka nyfikenhet för det nya och okända, genom att kombinera det med det gamla och bekanta, berättar Djupsjöbacka.

Djupsjöbacka inledde sitt arbete mitt under coronapandemin och upplever att det inte är bara musikbranschen som har problem med att få publiken att hitta vägen tillbaka till liveevenemang, utan alla konstinstitutioner lider av det här globalt.

– Det innebär mycket arbete för oss att få publiken att hitta tillbaka till konserterna och det arbetet ska fortsätta och utökas, konstaterar Djupsjöbacka.

Djupsjöbacka, som är känd som en mångsidig musiker, uppträder förutom med att dirigera Vasa stadsorkester också som gäst i andra orkestrar och dessutom som cellist i stråkkvartetten Meta4 och i Europeiska kammarorkestern.

Hans dagliga tidtabell är alltså fullspäckad, eftersom största delen av fritiden går i musikens tecken och till det här kommer ännu den vardag som små barn medför. – Jag njuter allt mera av att sova! tillägger Djupsjöbacka.

Framgångar och arbetsglädje

Mia Huhta, intendent för Vasa stadsorkester, berömmer Djupsjöbackas positiva utveckling med orkestern:

– Tomas har ett energiskt förhållningssätt till sitt jobb. Nivån på orkestern har stigit och förmågan att reagera på olika krav beroende på konsertprogram har blivit mer flexibel. Staden har också stöttat utvecklingen ekonomiskt och vi har kunnat förvärva bl.a. klassiska stråkar. Jag ser fram emot vad vi kan uppnå tills december 2024.

Djupsjöbacka har trivts i sitt arbete med stadsorkestern i Vasa under de här två åren och väntar med entusiasm på att fortsätta i sin roll. Till de bästa minnena och de mest värmande ögonblicken i Vasa hör alla konserter där han känner att musikerna ger sitt allt och publiken lyssnar koncentrerat.

– Jag har njutit av att få planera konserter, bjuda in fina artister till Vasa och av den inspiration jag fått av att arbeta med stadsorkesterns musiker! Fastän tid har gått åt till att ”känna sig fram” till en hurdan profil musikerna själva önskar och hur organisationen fungerar, så är det viktigaste glädjen i att utföra arbetet tillsammans. Att kombinera allt detta fortsätter nu drygt ett år, säger Djupsjöbacka glatt.


Tomas Djupsjöbacka

Tomas Djupsjöbacka, chefsdirigent, Vasa stadsorkester

  • Född 1978.
  • Bor i Helsingfors med sin fru och sina två barn.
  • Började som chefsdirigent för Vasa stadsorkester 1.1.2021.
  • Utexaminerades som dirigent från Sibelius-Akademin år 2017.
  • Debuterade som dirigent i Mellersta Österbottens kammarorkester julen 2013.
  • Har lett nästan alla finländska orkestrar och gästar regelbundet Åbo filharmoniska orkester, Jyväskylä Sinfonia och Mellersta Österbottens kammarorkester som dirigent.
  • Grundande medlem i stråkkvartetten Meta4.
  • Framträder regelbundet med Europeiska kammarorkestern (Chamber Orchestra of Europe).
  • Är intresserad av ishockey och matlagning.

Läs mera: http://www.tomasdjupsjobacka.fi/