Förbigå menyn

Information om coronaviruset

Artikelkategorier: Nyheter

Trafikskyltar och vägskick i Vasa kartläggs med ett mobilspel

Vasa stad och Carchupa, ett nyetablerat företag från Tammerfors, kommer via crowdsourcing, d.v.s. med hjälp av invånarna, att kartlägga trafikskyltar och vägskick genom ett mobilspel.

I appen Carchupa kommer Vasas vägar att täckas av mynt och andra objekt som är värda pengar. Objekten samlas in genom att man spelar in en video i applikationen. Artificiell intelligens används för att analysera asfaltskador och trafikskyltarnas positioner i videorna.

– Att undersöka vägarna genom ett mobilspel är ett intressant koncept som kommer att göra insamlingen av aktuell information om Vasas vägnätverk snabbare. Videomaterialet och på artificiell intelligens baserad bildigenkänning används först för att etablera ett trafikskyltsregister och nästa år för att kartlägga vägarnas skick, säger Jukka Talvi, direktör för Kommuntekniken.

De första kartläggningarna sker i början av december när objekt tillsammans värda runt 1000 euro kommer att spridas ut på Vasas gator. Längst varje kilometer kommer det att finnas insamlingsbara föremål värda ca 2 euro. De bästa kartläggarna kommer att ha tjänat upp till 20–30 euro i timmen genom kartläggningen. Man behöver bara en bil, en telefonhållare monterad på vindrutan och en Android-telefon för att delta.

Intresserade deltagare kan fylla i ett formulär eller gå med i Carchupa Whatsapp-gruppen där information kommer att läggas upp om framtida kartläggningar. Du kan även ta reda på mer på Carchupas Facebooksida. Carchupa-appen kan laddas ner från Google Play Store.

Publicerad: 24.11.2020