Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Världens lyckligaste studerande – studentföreningar i Vasa främjar studerandes välmående

Publicerad: 26.4.2021

Finland är världens lyckligaste land. Vasa vill vara världens lyckligaste stad. Vasas högskolestuderande vill därför bli världens lyckligaste studerande. Initiativtagarna Vaasan yliopiston ylioppilaskunta (VYY) och Åbo Akademis Studentkårs (ÅAS) kampanj Världens lyckligaste studerande, ska främja studerandes välbefinnande. Kampanjen börjar med evenemanget Tillsammans jorden runt.

I grunden ligger en oro för det försämrade välbefinnandet för studerande. I synnerhet i och med att studerandes ork och gemenskap har påverkats negativt av pandemin.

Kampanjens syfte är att främja studerandes välbefinnande genom tre olika teman: hälsa, motion och lycka. Utifrån dessa teman kommer olika händelser, utmaningar och arrangemang att ordnas under resten av året för alla högskolestuderande i Vasa.

Kampanjen börjar med evenemanget Tillsammans jorden runt som ska uppmuntra studerande att promenera eller springa. Motionsevenemanget pågår från 3.-30.5.

− Målet med motionsutmaningen är att nå 40 000 km, vilket motsvarar jordens omkrets. Idén om att ta sig runt världen kom i och med att Finland är det lyckligaste landet i världen. Varje studerande meddelar hur många kilometer de sprungit eller gått under en månad, och det gemensamma målet är att ta oss runt jorden under en månads tid, säger Niklas Grönholm från ÅAS.

− Vi strävar efter att för varje uppnådd kilometer donera 1 € till Nyyti rf. som arbetar nationellt för att främja studerandes mentala hälsa och inlärningsförmåga. Samtidigt utmanar vi företagen i Vasa-regionen att delta för ett gott ändamål, uppmuntrar Henri Miettinen från VYY.

− Att stödja studerandes studieförmåga och mentala hälsa är mer aktuellt än någonsin. Nyyti rf. förebygger detta genom att förse studerande med information och medel för att ta hand om sin egen ork, kamratstöd i chatter och grupper samt volontärarbete. Med de donationer vi får kan vi genomföra olika stödaktiviteter med låg tröskel för studerande, säger Nyyti rf. verkställande direktör, Minna Savolainen glatt.

− Våra mål är höga och vi letar för närvarande efter företag och olika partners för att stödja studerandes välbefinnande och göra studerande i Vasa till de lyckligaste i världen. Vi hoppas att så många företag som möjligt vill vara med, för varje insats gör skillnad, uppmanar Roosa Kesonen från VYY.

Lycka som ett gemensamt mål

− Vi är ivriga när vi får vara med och göra studerande i Vasa till världens lyckligaste studerande. Studerande har tagit temat till sitt eget och utvecklat konceptet till sin egen välmåendekampanj. En del av stödet till studerande riktas direkt till Nyyti rf. säger Leena Forsén, kommunikationschef för Vasa stad.

I kampanjen medverkar alla Vasas student- och studerandekårer samt föreningar. Initiativtagarna är Vaasan yliopiston ylioppilaskunta VYY och Åbo Akademis Studentkår ÅAS. I kampanjen medverkar även Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (VAMOK), Studentföreningen vid Svenska Handelshögskolan i Vasa r.f. (SSHV), Studerandekåren Novium, Opiskelijan Vaasa – Vasa Studerande (OVVS) och ämnesföreningen för studerande vid Helsingfors universitets juristutbildning i Vasa Justus ry/rf.

Kampanjens Facebook-evenemang

Evenemanget Tillsammans jorden