Förbigå menyn
Karen Smirnoff

Artikelkategorier: Nyheter

Vasa litteraturfestival arrangeras i höst – temat är rytm

Publicerad: 2.8.2021

Uppdaterad: 15.9.2021

Fastän sommaren är som vackrast pågår förberedelserna inför höstens litteraturfestival för fullt. Årets tema är rytm. LittFest arrangeras i Vasa 11–14.11.2021.

Den tvåspråkiga litteraturfestivalen erbjuder igen en ypperlig uppsättning av författare 11-14.11.2021.

I det här skedet av festivalarrangemangen kan vi avslöja tre fantastiska författarbesök, berättar kulturproducent Ilkka Nyqvist från Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

Hassan Blasim, Karin Smirnoff och Sirpa Kähkönen

Hassan Blasim är författare, manuskriptförfattare och regissör, född i Iran, numera bosatt i Helsingfors. Blasim har vunnit brittiska The Independent-tidningens uppskattade översättningspris. Av hans verk har översatts till svenska Galningen från frihetstorget, Irakisk Kristus och Allah99. Blasims senaste roman utkommer på finska, Kelloja ja vieraita, på hösten 2021.

Karin Smirnoff från Sverige som nu är aktuell, och vars intensiva och häftiga debutroman har inspirerat såväl kritikerna som läsarna. Jag for ner till bror  inleder en trilogi och verket var nominerat till Augustpriset år 2018. Den andra delen Vi for upp med mor kom ut år 2019 och den tredje och avslutande delen Sen for jag hem kom ut i april 2020.

Samarbetet som inleddes med Vasa stadsorkester i fjol, får fortsättning då författaren Sirpa Kähkönen ses på scenen tillsammans med musikerna. Kähkönens senaste roman Vihreä Sali kommer ut i september 2021 och är en fortsättning på den omtyckta Kuopio-serien.

Program för unga redan i september

LittFest tjuvstartar redan i september, då LittFests förfestival för unga ordnas i samarbete med Vasaförläggaren och –författaren Tiina Hautala. Intressanta diskussioner i biblioteket och workshoppar i läroanstalter utlovas. Programmet för barn är i samband med egentliga LittFest i november.

I år försöker man ordna festivalen som närmöten, men evenemanget förbereds så att det kan genomföras på distans eller som ett hybridevenemang.

Programmet kompletteras och utökas under hösten och om det informeras på Vasa stadsbiblioteks olika kanaler.