Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vasa stad har beviljat 23 unga idrottare sysselsättningsstipendium

Publicerad: 31.3.2021

Sysselsättningsstipendier för idrottare, som Vasa stad möjliggör i samarbete med Vasaregionens idrottsakademi, beviljas på basis av förslag som lämnas in av föreningar och akademitränare och av verksamhetsledaren för Vasaregionens idrottsakademi. I fjol beviljades 18 ungdomar som intresserar sig för arbete med idrott ett sysselsättningsstipendium. I år delades stipendier ut till 23 begåvade idrottare från Vasa, som därmed får ekonomiskt stöd för sin träning för en vecka eller två.

– Sommarjobbsstipendiet till unga idrottare, som i år redan beviljas för tredje gången, ger ungdomarna mångsidiga möjligheter: Samtidigt som de får fortsätta med att träna sina respektive grenar har de också möjlighet att få erfarenhet av sommarjobb och tjäna pengar. Dessutom har de ett ypperligt tillfälle att berätta om sina grenar och uppmuntra andra ungdomar i Vasa till att syssla med idrott, förklarar Helena Nurmikoski, sysselsättningsansvarig vid Vasa stad.

Sysselsättningsstipendiet riktas till de ungdomar i åldern 14–24 år som är mantalsskrivna i Vasa. Stipendier beviljas med beaktande av de ungas grenar, mål och framtidsplaner.

– Avsikten med sysselsättningsstipendiet är att stödja unga idrottare med målinriktad idrott. I år har vi dessutom vid valet av idrottare i större utsträckning än tidigare beaktat de ungas svar på frågan hur de skulle göra reklam för Vasa stad i en målinriktad idrottares vardag, säger Jens Wallin, verksamhetsledare för Vasaregionens idrottsakademi.

Följ ungdomarna på Instagram

De ungdomar som beviljats ett stipendium kommer under sommaren att berätta om sina träningar på Vasaregionens idrottsakademis Instagramkonto. De unga idrottarnas vardag kan också följas med hashtaggarna VsuaVriaSummer och VaasaVasa.

Jämfört med föregående år representerar årets idrottare en brokigare skara olika grenar: på Instagram kan du följa med bland annat friidrott, artistisk gymnastik, simning, brottning, fotboll, ishockey, bågskytte, boboll och amerikansk fotboll. Martin Grandell, som ansvarar för kommunikationen vid Idrottsakademin, stöder de unga vid behov och hjälper dem med inläggen i sociala medier.

– I sociala medier kommer vi att få följa vardagen för motiverade och målmedvetna idrottare som siktar högt. De har även fått i uppgift att på ett allmännare plan presentera de idrottsplatser som Vasa stad erbjuder samt var man i staden kan koppla av mellan träningarna och tävlingarna, säger Grandell.

Utöver att göra inlägg i sociala medier skriver idrottarna även träningsdagbok där den egna tränaren kvitterar de utförda träningarna under den understödda perioden.