Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Vasa stadsorkester

Vasa stadsorkesters höstsäsong 2022

Publicerad: 2.6.2023

Hallelujah-kör eller Hard Rock Hallelujah? – eller varför inte båda! Under höstsäsongen är stadsorkesterns röda trådar mångsidighet, känsloladdning och glädje över vårt lands unika musikarv. Framför orkestern kommer vi att se populära toppmusiker under ledning av chefsdirigent Tomas Djupsjöbacka.

I höstens repertoar finns det någonting för alla vänner av musik. Fransk vokalmusik får vi lyssna till på öppningskonserten för säsongen, då Lilli Paasikivi sjunger Hector Berlioz dystert romantiska sångcykel och i slutet av oktober då fransyskan Valérie Gabail framför Édith Piafs kända chansoner. Under höstsäsongen är andelen finländsk musik stor och vår nationalkompositör Jean Sibelius spelas vid flera konserter, såsom i början på november, då vi får lyssna till tre fragment ur den ofullbordade 8:e symfonin samt utdrag ur Sibelius dagböcker framförda av Nicke Lignell. Eurovisionsfansen får njuta i november, då oförglömliga finländska hits framförs i konserten Euroviisut Suomi! med sångarna Mikael Konttinen och Hanna Pakarinen, som också själv varit med i tävlingen. Cha cha cha!

Det är inte bara i stadshuset som orkesterns musik ljuder, för under hösten blir det också gästspel på andra ställen. I september spelas i kyrkan i Lillkyro konserten Vid rötterna, där det enligt namnet ingår musik från vårt eget och grannlandskapet av tonsättarna Toivo Kuula och Erik Tulindberg, där Kreeta-Maria Kentala glänser som solist i den sistnämndas violinkonsert.

Resten av gästkonserterna hålls förutom i Vasa i Jakobstad, Helsingfors och Seinäjoki.
I Jakobstad visar klarinettist Christoffer Sundqvist och altviolinist Lilli Maijala sitt mångsidiga kunnande på en konsert där det också framförs två finländska verk med fågeltema. I Tempelplatsens kyrka i Helsingfors spelar Liza Ferschtman Beethovens violinkonsert och åhörarna får också en fläkt av det österbottniska i form av ett verk av Heidi Sundblad-Halme från Jakobstad. I Seinäjoki framförs inhemska verk med en nationell twist med Seinäjoki stadsorkester under ledning av Jascha von der Goltz, som vunnit Panula-kapellmästartävlingen, och med den strålande pianisten Ossi Tanner som solist.

Säsongen avslutas med kungen bland barockmusikverk, Messias-oratoriet av G. F. Händel, med de fina sångsolisterna Iida Antola, Erica Back, Hugo Hymas, Jussi Merikanto och kammarkören Canticum Maris från Vasa och i och med det kan vi låta julglädjen fylla våra hjärtan. Hallelujah!

Till vår glädje kan vi berätta att Vasa stadsorkester igen deltar i Konsttestarna-programmet i konstfostran och i och med det får elever i åttonde klassen i Vasa även i år bekanta sig med orkesterns verksamhet och lyssna på och se ett intressant uppträdande under ledning av Andres Kaljuste och med Sakari Männistö som jonglör.

Vasa stadsorkester kommer också att spela i Vasa Baroques produktion samt på RUSK-festivalen i Jakobstad med Mellersta Österbottens kammarorkester, och det blir också en fortsättning på de avkopplande konserterna inom publikarbetet, vilka man får lyssna på gratis. Också den här säsongen utlovas Meet & Greet-möten med chefsdirigenten och strålande konsertsolister.

Biljetter till konserter kan nu köpas på NetTicket.fi eller från Studio Ticket, Prisma Hemstrand och Luckan i Sydösterbotten.

Välkommen till våra konserter! 💙