Förbigå menyn
Barnen leka

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vasaborna röstade – 5 000 euro används till att köpa leksaker till daghem

Publicerad: 2.10.2022

I år ska anslaget inom den inkluderande budgeteringen i Vasa användas till att köpa leksaker till daghem. Vasaborna fick i augusti komma med förslag på hur anslaget på 5 000 euro ska användas och i september fick man rösta för sin favorit bland 10 utvalda förslag på nätet. Den vinnande idén fick 392 röster. Sammanlagt gavs det fantastiska 1 195 röster. Det vinnande förslaget är också något av en födelsedagspresent till stadsborna, för Vasa fyller 416 år idag den 2 oktober.

– Alla idéer var bra och såväl idéer som röster var glädjande många. Ett stort tack för dem alla! Leksaker passar också fint ihop med UNICEFs modell Barnvänlig kommun där Vasa är med, säger områdesservicechefen Suvi Aho som ansvarar för den inkluderande budgeteringen.

Det finns kraft i samarbete

Idén om nya leksaker föddes i Facebookgruppen Vaasan Mammat.

– Det är viktigt att man leker och lär sig nya viktiga färdigheter i daghem. Därför föreslår jag att man till daghemmen ska köpa leksaker som uppmuntrar till kreativitet och samarbete, motiverade Salla Rundgren sitt förslag.

Leksaker föreslogs av totalt sex Vasabor; utöver av Salla även av Susanne Ripsomaa, Sara Sillanpää, Reija Lind, Rosa-Maria Kauppila och Riina Koskimies.

– Vilken trevlig nyhet att idén om leksaker understöddes! Det här kommer att vara ett stort glädjeämne för barnen i daghemmens vardag. Jag vill i synnerhet tacka personen som föreslog detta i FB-gruppen Vaasan Mammat och staden för att en sådan här tävling överhuvudtaget ordnades, säger Koskimies.

De som röstade fick också motivera sina val. Leksaker motiverades med bland annat följande ord:

”Barnen är vår framtid och det är viktigt att stödja deras utveckling.”

”Pedagogiska och intressanta nya leksaker till barn är en fantastisk idé. Det gagnar en stor grupp, allt från småbarn till förskoleelever.”

”Leksakerna används aktivt i daghemmen fem dagar i veckan. Ingen leksak håller oändligt länge. Det är det bästa i världen att få se barnens glädje över att leka och lära sig nya saker.”

”Det finns många utmärkta förslag men daghemmens behov av leksaker är något som absolut ska åtgärdas så snabbt det går.”

”Även de övriga idéerna är bra men det som står mig själv närmast är barnens intresse. De tillbringar ju en rätt så stor del av sin dag inom småbarnspedagogiken.”

Lek börjar vid dörren

Direktören för Vasa stads småbarnspedagogik Anne Savola-Vaaraniemi gläder sig över utfallet av budgeteringen.

– Leksakerna kommer väl till pass. Leken börjar ofta genast vid dörren och därför är det viktigt att vi också satsar på miljön. Det är inte alltid bara leksaker som behövs i lekar utan också byggmaterial, tyg och färggranna lampor för stämningsskapande, musik för mystiska världar, mattor med vilka lekområden kan avgränsas samt dramatiska element eller kostymer för rollekar. Naturligtvis stöder också nya leksaker, både inköpta och donerade, barnens inlärning och utveckling. Leken spelar en väldigt stor roll, säger Savola-Vaaraniemi.

Det har varit utmanande att anskaffa nya leksaker.

– Det har rått anskaffningsförbud under flera år och på grund av upphandlingsavtalen är sätten på vilka nya leksaker kan anskaffas ofta begränsade. Därför är denna summa till en stor hjälp för daghemmen. Vi ska även lyssna på barnens önskemål vid leksaksanskaffningarna, lovar Savola-Vaaraniemi.

Alla idéer tas tillvara

Utöver leksaker föreslogs i de tio utvalda idéerna även ett försäljningsstånd längs strandleden, en plats för vinterbad, en naturupplevelsebana, ett idévardagsrum i parken, agilityhinder till hundparkerna, en frukt- och bärträdgård, ett musikträd vid stranden, underhåll av arboretumet och tankebänkar längs strandleden.

– Ingen av idéerna går förlorad utan de sänds vidare till de olika sektorerna för att tas upp i deras utvecklingsarbete. Av de förslag som invånarna kom med i år ska staden främja till och med flera: Rosenrabatten i arboretumet ska sättas i stånd och badbryggan i Strömsö förbättras. Även möjligheten och platsen för vinterbad ska utredas. Dessutom samlar vi återigen in nya idéer i augusti nästa år, säger Aho.

År 2020 valde man att genomföra en körsbärspark vid Metviksstranden. I fjol var den vinnande idén en blomsteräng i Vasklot. Förverkligandet av de vinnande idéerna följs upp på stadens kanaler i sociala medier.

Målet för den inkluderande budgeteringen är att stadsborna ska vara med och utveckla sin egen omgivning samt att lyfta fram sätt på vilka offentliga medel kan användas.

Vasa stad är med i UNICEFs modell Barnvänlig kommun, som är ett verktyg som UNICEF erbjuder kommuner. Efter två års utvecklingsarbete kan kommunen beviljas erkännandet Barnvänlig kommun. Modellen hjälper kommunerna att träffa riktiga avgöranden med tanke på barnens välbefinnande i kommunens förvaltning och i de vardagliga tjänsterna för barn.