Förbigå menyn

Artikelkategorier: Nyheter

Vasaborna röstade på större sopkärl och flera bänkar längs strandleden

Publicerad: 6.5.2024

Som objekt för den inkluderande budgeteringen i Vasa har i år valts större sopkärl och flera bänkar på strandleden. Vasaborna fick föreslå sina idéer i januari-februari och totalt inkom otroliga 429 idéer. Röstningen pågick till och med 14.4 och den vinnande idén fick 1340 röster.

På andra plats i omröstningen kom en minibasketplan vid Metviken med 753 röster och på tredje plats gratis matservering för barn i parkerna med 553 röster.

– Vi fick en fantastisk mängd förslag och också omröstningen intresserade Vasaborna. Sopkärl och bänkar har önskats under flera år och nu kommer den här långvariga favoriten att bli genomförd. Vi tackar var och en som föreslagit en idé, säger strategi- och områdesservicechef Suvi Aho.

Målet med inkluderande budgetering är att stadsborna ska få vara med och utveckla sin omgivning samt att lyfta fram sätt på vilka offentliga medel kan användas. Vasa använder årligen 15 000 euro på att genomföra ett objekt inom den inkluderande budgeteringen.

Föremålet för den inkluderande budgeteringen valdes i år för femte gången. Den vinnande idén år 2023 var en vinterbadplats i Inre hamnen och under tidigare år har det genomförts leksaker till daghem, en blomsteräng och en körsbärspark.

”Vi håller Vasa snyggt!”

– I år föreslog totalt 12 personer eller instanser bänkar och större sopkärl för strandleden. Det här berättar om att saken verkligen är önskad. Strandleden erbjuder många möjligheter att idka friluftsliv och beundra landskapet och därför är det viktigt för många att den är trivsam. Nya bänkar och sopkärl genomförs redan under den här sommarsäsongen, säger Aho.

De som föreslog årets vinnande bidrag motiverade sitt förslag med bland annat följande ord:

”Så att människor av alla åldrar kan njuta av Vasas vackra havslandskap och sitta ner för att äta sin medhavda matsäck. Sopkärl för att skräp inte ska slängas på marken eller i naturen.”

”Att strandleden är trivsam är en sak som angår alla Vasabor oberoende av ålder och kön.”

”Flera bänkar så man kan sitta och titta på landskapet. Större sopkärl kan kanske underlätta användningen av dem.”

”Bänkarna ska vara för alla Vasabor, om man inte har ett sommarställe kan man njuta av naturen också sittande på en bänk och nedskräpningen är ju ett stort problem, det borde finnas flera sopkärl över allt, så att man inte behöver ordna kampanjer ”plocka andras skräp”, var och en borde ta hand om sitt eget skräp.”

”Strandleden är ett populärt mål för många då det gäller att vara ute, och därmed håller större sopkärl förhoppningsvis stränderna rena. Flera bänkar erbjuder en möjlighet för flera att ta en vilopaus.”

”Absolut flera bänkar och sopkärl, då det igen blir sommar och människorna vill tillbringa tid utomhus. Det här är för ett gott ändamål.”

”Det ska alltid finnas ett sopkärl inom synhåll för att människor ska idas föra sitt skräp dit. Som hundägare är det också förargligt att ibland vara tvungen att gå verkligt långa sträckor med bajspåsen i hand. Vi håller Vasa snyggt! ❤️”