Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vasas badstränder städas också av dykare under sommaren

Publicerad: 6.7.2023

Dykarföreningarna i Vasa Bothnia Gulf Divers -82 ry och Sportdykarföreningen Delfin rf sköter om städningen under vattnet vid Vasas badstränder under somrarna. Ansvaret för städningen av badstränderna har fördelats lika mellan dykarföreningarna.

Det är viktigt att hålla badstränderna städade för att garantera simmarnas trygghet på alla allmänna badstränder i Vasa.  De lokala dykarföreningarna sköter under sommaren städningen under vattnet vid badstränderna mot ersättning.

– Stränderna städas en gång per månad från maj till september.  Den första städningen av stränderna gjordes i slutet av maj och nu andra gången efter midsommaren, berättar sportdykarklubben Delfin rf:s sekreterare Valtteri Arola.

Vanligtvis är Vasas badstränder snygga, men efter midsommaren ansamlas skräp speciellt på de största badstränderna.

– I allmänhet sköter vi städningen av stranden ensamma, men badstranden vid Sandö städas av två dykare.  Ofta är skräpet smått, såsom rester av matsäckar och förpackningar.  Efter villaavslutningen finns det också skräp från fyrverkeripjäser i havet , berättar Arola.

Städningen av stränderna är beroende av väderleksförhållandena

Städningen av stränderna går ofta snabbt, men beror på väderleksförhållandena.

– Om vädret är blåsigt och solen inte skiner, kan sikten under vattnet vara ganska dålig och då är det svårare att upptäcka skräp.  I allmänhet tar det ungefär en timme att städa en badstrand, berättar Arola.

Vasa stads grönområdesteam sköter om att stränderna är snygga ovanför vattenytan.  Ju snyggare det är på stränderna, desto snyggare hålls också havet.  Det är viktigt att alla som vistas på stranden sköter om att det egna skräpet sätts i sopkärlen som är avsedda för det.

– Det verkar som om stränderna under årens lopp hela tiden blir snyggare, vilket absolut är en bra sak, konstaterar Arola.