Förbigå menyn

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vasas födelsedag firas på många sätt

Publicerad: 20.9.2022

Uppdaterad: 22.9.2022

Oktober inleds med att fira Vasa stads 416-årsdag. Födelsedagen till ära ordnas det ett antal evenemang under veckoslutet 1–2.10.2022. Söndag 2.10 offentliggörs på Kuntsi museum för modern konst det vinnande bidraget i tävlingen som ingår i den inkluderande budgeteringen för att utveckla den egna staden.

På Vasas födelsedag firar vi tillsammans Vasaidentiteten och njuter av vår förtjusande stad. Den 2 oktober 2022 är det redan 416 år sedan Vasa grundades! På Vasa huvudbibliotek uppmärksammas födelsedagen med kort med vilka man kan skänka glädje åt en vän, en bekant eller en obekant människa.

– Vasa är vår gemensamma stad och vi vill uppmuntra stadsborna att stadens födelsedag till ära uppmärksamma varandra och njuta av kulturevenemang, säger kultur- och biblioteksdirektören Sanna Bondas.

Kom med på evenemangen under veckoslutet och ta vara på födelsedagsförmånerna:

Avgiftsfri eftermiddagskonsert på Silveria 1.10

Lördag 1.10 från kl. 15 får vi på Silveria njuta av en konsert med Vasa stadsorkester och Kuula-institutets Näppäri-kurselever. Konserten är gratis.

Medryckande spökäventyr på Vaasan kaupunginteatteri 1.10

Vaasan kaupunginteatteri uppmärksammar Vasas 416-årsjubileum genom att sälja biljetter till Irmelikummitusseikkailu lördag 1.10 kl. 13 till ett nedsatt pris på 13 euro (begränsat antal biljetter). Denna roliga och välvilliga föreställning sprudlar av hopp och bjuder in hela publiken, men i synnerhet barn i åldern 4–8 år, till lek. Verket ingår i Vaasan kaupunginteatteris 80-års jubileumsprogram.

Köp ditt säsongspass till Wasa Teater senast 1.10

Lördagen den 1.10 är sista chansen att köpa WT-DUO. WT-DUO är ett säsongspass som ger dig möjligheten att se både dramat Heiman och farsen Man får väl ställa upp till säsongens bästa pris.

Vaasa Wildlife Festival visar prisbelönta naturfilmer 28.9–2.10

Under Vaasa Wildlife Festival, veckoslutet 28.9–2.10, visas några av världens bästa naturfilmer på Fanny-huset, i huvudbibliotekets Dramasal och medborgarinstitutet Almas auditorium samt på Ritz. För närmare information om programmet, gå in på evenemangets websida.

Filmkonsert på Ritz 2.10 kl. 12

I samband med naturfilmfestivalen Vaasa Wildlife söndag 2.10 kl. 12–13 får vi på Ritz njuta av filmkonserten Metsä av Wasa Sinfonietta. Konserten är gratis för alla.

Guidade rundturer med buss 2.10

Vasas kultur- och bibliotekstjänster uppmärksammar stadens födelsedag genom att bjuda på guidade rundturer med buss till de olika bostadsområdena i staden. De avgiftsfria guidningarna ordnas söndag 2.10. Bussarna avgår från och anländer till stadshuset (Senatsgatan 1, Vasa).

  • kl. 10–12 rundtur (buss nr 1): de nya bostadsområdena (finskspråkig guidning)
  • kl. 10–12 rundtur (buss nr 2): de nya bostadsområdena (svenskspråkig guidning)
  • kl. 13–15 rundtur (buss nr 3): centrum–Brändö–Vasklot–Gamla Vasa–Roparnäs–centrum (finskspråkig guidning)
  • kl. 13–15 rundtur (buss nr 4): centrum–Brändö–Vasklot–Gamla Vasa–Roparnäs–centrum (svenskspråkig guidning)

En guidad stadstur tar två timmar. Anmäl dig per e-post till Vasa-Korsholm Guider rf: oppaat-guider@elisanet.fi.

Gratisdag på museerna 2.10

Söndag 2.10 är det fritt inträde till Vasa stads museer. Av museerna håller Österbottens museum, Tikanojas konsthem, Kuntsi museum för modern konst och Vasa konsthall sina dörrar öppna. Museerna ordnar också jippot ”gör någon på en anstalt glad med ett vykort” 27.9–2.10. Då kan museibesökarna skicka ett vykort från museet till ett servicehem, sjukhus eller barnhem. Museerna ser till att korten kommer fram. Med kortet kan du skicka hälsningar från en museiutställning.

Grattiskortspyssel för barn och utställningar på biblioteket

Huvudbiblioteket och närbiblioteken i Brändö och Sunnanvik ordnar grattiskortspyssel för barn med temat lycklig stad under hela veckan (26.9–1.10) samt Träffpunkt Huudi fredag 30.9 kl. 12-16. Vi bygger upp en färggrann utställning med korten på bibliotekets barn- och ungdomsavdelning. Med kortet kan du önska staden och stadsborna lycka till.

Från och med 1.10 visas det i vitrinen på huvudbiblioteket en utställning med den stimulerande verksamheten för seniorer. I konstkorridoren Tema visas en utställning med verk av seniormedlemmarna i Vasa Konstnärsgille. I huvudbibliotekets entréhall visas gamla fotografier av Vasa och i anslutning till dem en utställning med böcker som skrivits och musik som skapats av Vasabor.

Seniorernas hälsningar till beslutsfattarna

Nätverket för kulturaktörer för äldre i Vasa samlar tillsammans med Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster in födelsedagskort från äldre och skickar dem vidare till stadens beslutsfattare. Tanken är att Vasa stad ska få hjärtliga gratulationer på sin födelsedag av sina äldre kunder. Det ordnas utställningar med födelsedagskorten i huvudbibliotekets entréhall.

Invånarna röstar fram det vinnande bidraget – offentliggörs på Kuntsi 2.10 kl. 15

Invånarna har via den inkluderande budgeteringen fått komma med idéer för utvecklande av den egna miljön. Juryn har valt ut tio förslag för omröstning. Publiken får rösta på sin favorit fram till 21.9.2022 på websidan Delta och påverka.

Vilken av idéerna som ska förverkligas offentliggörs i samband med firandet av Vasas födelsedag på Kuntsi museum för modern konst söndag 2.10 kl. 15. Välkommen att följa med tillställningen!