Förbigå menyn
Vasa Övningskolan lukion seinän uusi muraali

Artikelkategorier: Arkiv Nyheter

Vasas nyaste muralmålning blev klar på Skolhusgatan

Publicerad: 1.9.2020

I gatubilden i Vasa har en ny muralmålning, dvs. en stor väggmålning, dykt upp i augusti.Vasakonstnärerna Bekim Hasaj och Valentina Gelain har skapat ett verk, som har fått inspiration av Konstens natt, på Vasa Övningsskolas gymnasiums yttervägg på Skolhusgatan.

Den nya muralmålningen finns på västra gaveln till Vasa Övningsskolas gymnasiums gymnastiksal på Skolhusgatans sida, i korsningen av Skolhusgatan och Vasaesplanaden. Den stora målningen färdigställdes under andra veckan i augusti.

Muralmålningen gjordes av de numera i Vasa bosatta konstnärerna Bekim Hasaj och Valentina Gelain. För verket, som firar Konstens natt, samlades på förhand in Vasabornas tankar om vad Konstens natt betyder för dem. Dessa tankar har nu inbegripits i verket, där man kan se människogestalter och bekanta byggnader och platser i Vasa.

-Enligt de svar vi fick av Vasaborna får Konstens natt dem att tänka på bl.a. rytmer, havet, färger, solen och samvaro och dessa teman finns med i verket, berättar Valentina Gelain.

Målningen består av en geometrisk figur i huvudfärgerna och i den ses också bekanta byggnader och platser, såsom Örn-statyn och Trefaldighetskyrkans torn. I figuren finns en sammanhållen tecknad linje, som börjar med havets vågor och slutar med segelbåtar.

För att fira 30-åriga Konstens natt

En muralmålning är en stor målning på en vägg eller på någon annan liknande fast yta, på en offentlig byggnad.

Den nya muralmålningen är avsedd för att uppmärksamma Konstens natt, som har firats i staden redan i 30 år, berättar kulturproducent Ilkka Nyqvist på Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

I Vasa finns också muralmålningar sedan tidigare. De största av dem är målningen på tornet till brandstationen och landskapsmålningen i Hartmansgränd. För årets muralmålningsprojekt har Gröndahls stiftelse beviljat ett stipendium.

Se video (Dragos Alexandrescu): Black Box Genesis Mural for Vaasa Night of Arts 2020