Förbigå menyn
Chersons stadshus med en ukrainsk flagga på fasaden och stadens emblem på marken framför byggnaden.

Cherson

Cherson är regionens administrativa, industriella och kulturella centrum, en mysig, vacker och kompakt stad, en av de grönaste i södra Ukraina. Här finns den enda hamnen vid floden Dnipro, som är en av de största i Ukraina. Cherson ligger på den högra, höga stranden av floden Dnipro, i den mest pittoreska delen av floden, och vid dess delta, som kännetecknas av extraordinär skönhet och unikhet och är en plats för rekreation för Cherson-bor och besökare i staden.

Cherson ligger vid korsningen av motorvägar och vattenvägar. Järnvägs-, vatten- och vägförbindelser ger tillgång till alla hörn av vårt och andra länder. Stadens totala yta är över 6,5 tusen hektar. Cherson ligger 603 km från Ukrainas huvudstad Kiev.

Den 22 februari 2022 bodde det uppskattningsvis 317 700 personer i staden Chersons territoriella område. Fler och fler utländska länder är intresserade av Cherson regionen. Den industriella bredden i Cherson har en stor ekonomisk och intellektuell potential för samarbete med andra regioner i Ukraina med  andra länder runt om i världen. De viktigaste industrierna i staden är: maskinbyggnad och metallbearbetning, bränsle-, ljus-, bearbetnings- och livsmedelsindustri, glasproduktion och kemisk industri. Det finns också jordbruksföretag som är specialiserade på boskap, växtproduktion och fiskodling. Cherson är också berömt för sina vattenmeloner och tomater.

Stadens rikedom är inte bara dess kraftfulla ekonomiska komplex, utan också ett omfattande nätverk av utbildnings-, kultur-, sport- och hälsovårdsinstitutioner. Kherson är en ungdomsstad med mer än 100 000 invånare i åldrarna 14 till 30 år.

Den årliga internationella teaterfestivalen “Melpomene of Tavria”, flygfestivalen “Extravaganza in the Sky of Tavria”, festivaler för nationella minoriteter, sånger om Kherson och firande av nationella helgdagar och stadsdagen har blivit traditionella för staden. Kherson Children’s Public Organisation “Kite Association” är välkänd inte bara i Ukraina utan också långt utanför landets gränser. De ljusa drakarna som skapats av begåvade barn under ledning av Oleksii Pavlovych Zveryk har vunnit fans i Italien, Indien, England, Frankrike, Kina och mer. Kherson är värd för den årliga Kinokimeriya International Amateur Film Festival, Rock to the Future International Rock Festival, Friendship of Peoples City National Festival, Terra Futura Contemporary Art Festival, Oberig All-Ukrainian Festival of Military and Patriotic Songs, Star Necklace All-Ukrainian Festival of Creativity and Talent, etc.

Sedan krigets början återstår bara en fjärdedel av stadens befolkning. Den 3 mars 2022 ockuperade Ryssland staden och den var under rysk kontroll i åtta månader fram till den 11 november 2022. Nu går frontlinjen fyra kilometer från staden och Cherson utsätts dagligen för ryska bombningar. Avtalet med Cherson handlar om hållbar utveckling, utbildning och forskning, kultur och idrott samt stadsförvaltning och demokrati, men med Cherson är det också ett fredsprojekt. När det blir fred i Ukraina och Cherson ser städerna möjligheter för företag från Vasa att delta i återuppbyggnaden.

 

En pir vid en flod med en staty av ett segelfartyg.
Flodstrand. Photo & Copyright: Press services of the Kherson City Council.
En scen framför en byggnad i grekisk stil med pelare. Människor uppträder i traditionella kläder på scenen framför en publik.
Internationella teaterfestivalen “Melpomena från Tavria”. Photo & Copyright: Kherson Regional State Administration.
En brandman håller på att skilja ut en brinnande skåpbil.
Brandmän i det krigshärjade Cherson. Copyright: Kherson City Territorial Community.