Förbigå menyn
Vy över Kiels stadshus över en sjö.

Kiel

Kiel är residensstad i delstaten Schleswig-Holstein och med sina 250 000 invånare Tysklands nordligaste stad. Staden ligger vid Kielfjorden, som sträcker sig ända in till centrum. Kiels hamn med sina kryssnings- och färjeterminaler förbinder staden med Skandinavien och de baltiska staterna. Den närliggande Kielkanalen är den mest trafikerade konstgjorda vattenvägen i världen. Allt detta gör Kiel till en viktig transportknutpunkt för hela Östersjöregionen.

Vida horisonter, vind och hav kännetecknar staden och människorna som bor här. Floden och dess stränder erbjuder idealiska förutsättningar för vattensporter och avkoppling. Varje år firar staden Kielerwoche eller Kielveckan, den största sommarfestivalen i norra Europa och världens största seglingsevenemang med över tre miljoner besökare.

Men Kiel har också mer att erbjuda: teatrar, museer, gallerier och ett brett utbud av restauranger och evenemang gör också staden till Schleswig-Holsteins kulturella centrum.

Kiel är dessutom en stark plats för utbildning och vetenskap. Staden har alla typer av skolor, från förskolor, grundskolor och universitet till yrkesutbildningscenter och andra utbildningsinstitut. Det finns fyra universitet: Christian-Albrechts-Universität i Kiel, Muthesius Academy of Art, Kiel University of Applied Sciences och Schleswig-Holstein Cooperative State University. Som universitetsstad är Kiel också hemvist för ett antal enastående vetenskapliga forskningsinstitutioner – till exempel University Medical Center Schleswig-Holstein, det berömda Institute for World Economics eller GEOMAR Helmholtz Center for Ocean Research Kiel, som är ett av de ledande havsforskningsinstituten i Europa.

Partnerskapet mellan Kiel och Vasa har alltid varit mycket livligt och präglats av många aktiviteter. Dessa omfattar samarbete på kulturområdet (konstutställningar, teaterföreställningar och konserter), affärsverksamhet (tex. besök på Energy Week i Vasa) och administrativt utbyte (tex koncernförvaltningen emellan eller mellan revisionskontoret i Kiel och revisionsnämnden i Vasa).

Under coronapandemin kunde kontakterna upprätthållas genom virtuella utbyten. I juni 2021 deltog representanter från Vasa i det internationella stadsforumet som en del av Kielveckan (i digital form). I mars 2022 ägde ett utbyte rum mellan barn- och ungdomsavdelningen i Kiel och avdelningen för småbarnspedagogik i Vasa på temat “Småbarnspedagogik i daghem med särskild inriktning på ämnet hållbarhet”. Senare i april 2022 ägde det så kallade virtuella delegationsbesöket i Kiel rum, under vilket politiker och administrativ personal från Vasa och Kiel lärde känna varandra bättre online och kunde diskutera flera intressanta ämnen. I oktober 2022 träffade äntligen de nya tjänstemännen från städernas internationella avdelningar varandra efter pandemin. Slutligen, sedan juni 2022 kan igen en delegation från Vasa årligen besöka Kiel i juni under Kielerwoche eller Kielveckan.

 

Människor sitter vid stranden och tittar på hundratals segelbåtar.
Windjammerparade. Photo: Michael Dietrich. Copyright: Landeshauptstadt Kiel.
Flygfoto över Kiel och kryssningsterminalerna med två kryssningsfartyg som lägger till.
Flygfoto över Kiel. Photo: Wolfgang Okon. Copyright: Landeshauptstadt Kiel.
Människor som promenerar vid kajen och tittar på båtar eller sitter på ett kafé.
Vid Tiessenkai. Photo: Wolfgang Okon. Copyright: Landeshauptstadt Kiel.