Förbigå menyn
Flygfoto av Pärnu stad i mörker.

Pärnu

Pärnu är den enda staden i Estland som samtidigt ligger vid havet och vid mynningen av en älv.

Staden är mycket kompakt, smart och samtidigt stolt över sina traditioner. Du kommer att välkomnas året runt av nio unika spa, massor av grönområden och en atmosfär som är karakteristisk för en semesterort, med högklassiga restauranger, kaféer, teater- och konsertupplevelser. I närheten av Pärnu finns två golfcenter. Du kommer också att hitta gott om möjligheter för fiske på älven och i havet.

I Pärnu finns den största och vackraste sandstranden i Estland. Kusten i Pärnu län är också full av mindre och mer privata strandvikar där det går utmärkt att bada, ha picknick eller bara njuta av solnedgången. Pärnus stränder har de bästa surfförhållandena i Norden. Det grunda vattnet och den vindöppna viken gör Pärnu till ett riktigt surfparadis.

Om du vill njuta av atmosfären i en småstad, skämma bort dig själv med spabehandlingar, ta del av rika kulturupplevelser eller beundra naturens krafter är Pärnu helt rätt plats att besöka. Här kan du njuta av cykelturer och långa promenader, se naturen vakna till liv på våren, delta i sommaraktiviteter och njuta av höst- och vinterromantiken.

Det finns många platser att upptäcka i Pärnu läns skogar och natur. Matsalu nationalpark är ett av Europas fågelrikaste områden. I Soomaa kan du ströva omkring och vandra till fots, i träskor eller i kanot. Öarna Kihnu och Manija hedrar fortfarande de gamla estländarnas traditioner och seder. Vandringsleder och vacker natur kan beundras både i norr och i söder, på havet, vid kusten och på fastlandet.

Vasa-Pärnu föreningen är upprätthållare av kontakter på medborgarnivå mellan Vasa och Pärnu. Föreningen grundades 1988 för att fortsätta vänortsrelationen mellan Vasa och Pärnu som startade 1956 och för att implementera relationerna mellan vänorterna Vasa och Pärnu i praktiken och för att öka informationen om Estland. Aktiviteter mellan medborgarna har resulterat i såväl kulturellt utbyte som ekonomiska förbindelser. Det finns en Pärnu-Finland föreningen för samma ändamål med verksamhet i Pärnu.

 

Strand med surfbrädor och människor som står i form av ett hjärta.
Surfevenemang på stranden i Pärnu. Photo: Reimo Ruubel. Copyright: Visit Pärnu.
Barn som dansar i traditionella kläder.
Utdelning av de årliga kulturpriserna. Photo: Haide Rannakivi. Copyright: Pärnu Linn.
Elefantskulpturer gjorda av gräs. En stor elefant och en liten som har ljusslingor runt sig.
Julbelysning i Pärnu. Photo: Reimo Ruubel. Copyright: Visit Pärnu.