Förbigå menyn

Schwerin

En gång i tiden var Schwerin residens för storhertigarna av Mecklenburg och nu förtrollar Tysklands minsta men vackraste delstatshuvudstad med sin rika historia och utmärkta kulturscen. Magnifik arkitektur, livliga gator i gamla stan, museer, teatrar samt parker och trädgårdar precis vid stranden av ett underbart sjölandskap – det är denna charmiga blandning som gör Schwerin så speciell.

Stadens landmärke är Schwerins slott. Det ligger pittoreskt på en ö i sjön och är en av de vackraste och viktigaste historiska residenspalatsen i Europa. Under århundraden var slottet residenspalats för Mecklenburgs hertigar och storhertigar, men nu inrymmer det delstatsparlamentet och slottets museum. Med den bevarade tronsalen och de tidigare bostäderna ger palatset en inblick i livet hos en av de äldsta tyska härskande dynastierna.

Slottet är omgivet av parker och torg som inbjuder till promenader och upptäcktsfärder. Man ser också de många andra residensbyggnaderna som finns i stadsbilden: från teatern, museet, den gamla herrgården och de kungliga stallarna till militärbyggnaderna i slutet av slottsparken och de många administrativa byggnaderna längs Schloßstrasse.
Den tidigare residensinfrastrukturen formar staden långt bortom slottsön och omfattar även byggnader i vattenbassängen Pfaffenteich, där fasaderna på de representativa byggnaderna som speglar sig i vattnet också kan utforskas med färja.

Förutom den gyllene slottskupolen präglas stadssilhuetten av kyrktornen på St Nicolai kyrka i Schelfstadt, St Pauls kyrka samt katedralen. Från Schwerins katedral har man ett fågelperspektiv på hela den arkitektoniska helheten, som just nu ansöker om att bli upptagen på UNESCO:s världsarvslista som “Schwerins residensensemble”. Den som inte vågar ta sig upp för trapporna till besöksplattformen i domkyrkans torn har möjlighet att se och röra vid residensensemblen, i form av en 3D-stadsmodell i brons på torget, bredvid segerkolonnen, bara en kort promenad från slottet.

Bada och titta på båtar, ro och fiska, segla och paddla kanot, vandra och cykla. Schwerins sjöområde erbjuder massor av möjligheter till utomhusglädje och semesterglädje för hela familjen, för naturälskare eller för personer som hellre utforskar staden. Från vilken punkt som helst i staden kan du snabbt befinna dig omgiven av både grönska och vatten.

Omgiven av denna vackra bakgrund får besökarna uppleva stämningsfulla evenemang året runt. På sommaren bjuder Schweriner Schlossfestspiele på teaterföreställningar utomhus. Den historiska Schlossfesten i juni tar med besökarna på en resa genom Schwerins slotts historia. GourmetGarten, en matfestival i slottsträdgården, och vinfestivalen erbjuder njutning för alla sinnen. Men Schwerin erbjuder även många kulturella upplevelser utanför sommaren. Mitt emot slottet ligger teatern som lockar besökare med musikaler, balett, opera, konserter och mycket mer. På hösten öppnar kulturinstitutionerna sina dörrar för Kulturnacht, utforska den upplysta staden eller delta i Literaturtage. I november blir gamla stan skådeplats för ett medeltida skådespel, innan Schwerins julmarknad förvandlar den till ett julland fram till slutet av december.

Kontakterna mellan Vasa och Schwerin har funnits sedan 1965. Det officiella partnerskapet mellan de två städerna etablerades 1970. Sedan dess har ömsesidiga besök och delegationer ägt rum. Vasa deltog också i Bundesgartenschau (den federala trädgårdsutställningen) 2009 i Schwerin. År 2020 firades 50-årsjubileet av vänortssavtalet mellan Schwerin och Vasa. I samband med detta inbjöds två konstnärer från Vasa att delta i den internationella konstutställningen PrismaCodex. Sommaren 2024 kommer ett fotbollslag från Vasa att besöka Schwerin och delta i en fotbollscup.