Förbigå menyn
Vy över Šumperks stadshus.

Šumperk

Šumperk är en stad med 25 000 invånare. Här ägde de ökända inkvisitionsrättegångarna rum och staden blomstrade under 1800-talet. Tack vare den växande textilindustrin fick staden det smickrande tillnamnet “Lilla Wien”. Šumperk kallas med rätta “den levande porten till Jeseníkybergen”. Stadens främsta landmärken är klosterkyrkan Jungfru Marias bebådelse, Geschader-huset med utställningen om häxprocesserna, Johannes Döparens kyrka, Sankta Barbaras kyrka och det tidigare slottet Zierotin.

Staden är också stolt över sitt teaterhus tillsammans med en professionell teaterensemble. Šumperk är värd för många viktiga evenemang, till exempel den internationella folklorefestivalen, ŠumpeRUN – ett motionslopp genom den historiska stadskärnan -, Klasika Viva-festivalen, firandet av staden Šumperk och den världsberömda bluesfestivalen Blues Alive.

Två långdistanscykelleder – Moravian Trail och Witch’s Cycling Trail – leder dig till en stad i den natursköna Desná-flodens dalgång. Du kan också ta en tur på en av de nymarkerade cykellederna runt staden som heter YEScyklo.

I Šumperk och dess omgivningar kan du aktivt tillbringa din fritid. Bland de många idrottsanläggningarna finns det nyligen renoverade Aquacenter Šumperk, den multifunktionella idrottsanläggningen Benátky med en professionell skatepark och en pumptrackbana samt Tulinka Single Trails i den förortsnära skogen. Du kan ta en av de markerade turistvägarna som leder till utsiktstornet Háj eller via Angel Trails till den populära utsikten “Town Rocks”. Du kan också ägna dig åt sport på den lokala Tyrš Stadium, eller besöka en utomhuspool med vattenrutschbana, en inomhushall med tennisbanor och en discgolfbana vid Kotel.

Vasa och Šumperk inledde sitt partnerskap 1984 när de blev vänorter och på senare tid har man sökt efter ytterligare möjligheter till samarbete mellan Vasa och Šumperk, främst inom kultur- och idrottssektorn.

 

Flygfoto över bergen på landsbygden i Šumperk.Kullarna i Šumperk. Copyright: Šumperk.
Kullarna i Šumperk. Copyright: Šumperk.
Flygfoto över Šumperks stadshus på vintern.
Šumperks stadshus på vintern. Copyright. Šumperk.
Geschaders hus.
Geschaders hus. Copyright: Šumperk.